Nyitókép: Czeglédi Zsolt

Egy másik magyar olimpikon ad erőt Guzi Blankának

Infostart / Kaposi Dávid
2024. augusztus 11. 18:15
Az úszásával nem elégedett az öttusaverseny negyedik helyezettje, aki ígéri, Los Angelesben megszerzi azt az érmet, amiről most lemaradt.

Az aranyérmes Gulyás Michelle mellett Guzi Blanka is remekül teljesített öttusában a párizsi olimpián: a kombinált számban nagyot hajrázva a negyedik helyre jött fel a 13.-ról, a dobogótól nyolc pont választotta el.

„Az szokott lenni a titka a versenyeknek, hogy nem számolom előre, hogy mi lehetséges, mert ezek csak számok. Nagyon bíztam az éremben a verseny előtt, de évekkel ezelőtt sokat gondoltam arra, hogy milyen lehet, ha az ember olimpiai negyedik, és nem éremmel tér haza, hanem pont lecsúszik róla. Nagyon inspiráló volt számomra, ahogyan az előző olimpián Olasz Anna ezt az egészet kezelte, ez adott nekem erőt. Előttem sok sportoló megjárta ezt az utat, hogy negyedikként tért haza. Viszont azt mondom, hogy megszerzem Los Angelesben azt az érmet”- mondta Guzi Blanka a verseny után.

A 24 éves sportoló úgy értékelte, az úszás pocsékul sikerült, 3 másodperccel rosszabb lett, mint amit tud. „Az első százon eltaktikáztam magam, nem indultam be, nem éreztem a ritmust, amit sajnálok, mert sok munkát tettem bele és jól éreztem az úszást az elmúlt időben – abban biztos, hogy maradt. A lovaglás maximális lett, a kombináltban megpróbáltam mindent kiadni, és ez sikerült.”

Azt is elmondta, hogy nem szokta figyelni, a futásnál ki van előtte és mögötte. „Hallottam, ahogy a közönség buzdította a francia kedvencet és Michelle-lel ott vannak csatában, de mást nem tudtam. Csak arra figyeltem, hogy menjen a lábam, és csak az idővel versenyezzek, ne az ellenfelekkel.”

Az utolsó lovaglást meghatónak nevezte. „Hogy az utóbbi három fontos lovaglásom hibátlanul sikerült, az méltó búcsú. Sajnálom, hogy kiveszik a programból.

Egy fejezetet lezártunk, de én folytatom tovább, meglátjuk, hogy mit tartogat az új szám nekem.”

A versailles-i kastélyparkban 15 ezren buzdították a versenyzőket – Guzi Blanka szerint egyszerűen brutális volt a hangulat. „Nem tudom leírni, hogy mit adtak. Próbáltam elképzelni gyerekként is, hogy milyen lehet egy olimpián versenyezni. Öttusázóként ennek a töredéke szokott lenni a nézőszám. Tavasszal voltam egy focimeccsen a Puskás Arénában, átéreztem azt a hangulatot, milyen lehet focistának lenni, és arról álmodoztam, hátha egyszer nekem is megadatik. Ha most nem is focista vagyok, de úgy éreztem magam, mint a Gladiátorban Maximus - hatalmas élmény volt.”

Guzi Blanka kézilabdázóként kezdte, 16 évesen váltott át az öttusára. Az idei kínai vb-n ezüstérmes lett.