Nyitókép: MTI/AP/Adel Hana

A Hamász megerősítette vezetője, Jahja Szinvár halálhírét

Infostart / MTI
2024. október 18. 17:51
A Gázai övezetet irányító iszlamista palesztin szervezet, a Hamász pénteken megerősítette vezetőjének, Jahja esz-Szinvárnak a halálhírét.

Halíl al-Hajja, a Hamász politikai szárnyának helyettes vezetője a szervezet Al-Aksza nevű rádióállomásának adott interjújában ismerte el, hogy "gyászolják a mártír Jahja esz-Szinvárt".

A Hamász közölte azt is, hogy vezetője halála ellenére az általa a Gázai övezetben fogva tartott izraeli túszokat mindaddig nem engedik szabadon, amíg Izrael nem állítja le offenzíváját ellenük.

Az izraeli hadsereg (IDF) csütörtök este jelentette be, hogy szerdán megölte a Gázai övezet déli részén található Rafahban Jahja esz-Szinvárt. Az IDF a bejelentés előtt egy drónnal készített videofelvételt is bemutatott, amelyen állításuk szerint Szinvár volt látható, amint egy lebombázott ház romjai között ült bujkálása közben; majd azt, ahogy egy rudat dobott a közeledő drón felé.

Abbász Aragcsi iráni külügyminiszter a Hamász bejelentése után közölte, hogy Szinvár "lelkesítő forrásként tovább él" mindazok számára a Közel-Keleten, akik szembeszállnak Izraellel.

Jahja esz-Szinvárt az egy évvel ezelőtt, 2023 október 7-én kirobbant gázai fegyveres konfliktus kezdete óta kereste az IDF; azzal gyanúsították, hogy ő volt a konfliktust kirobbantó, Izrael ellen indított palesztin fegyveres támadás és túszejtési akció fő kitervelője.

A Hamász Szinvár halála kapcsán egy videofelvételt is nyilvánosságra hozott, amelyet az al-Dzsazíra arab nyelvű hírtelevízió mutatott be, és amelyben a Katarban tartózkodó Halíl al-Hajja azt mondta, "Jahja esz-Szinvár mártírhalála csak még erősebbé teszi a Hamászt, és az általa képviselt ellenállást Izraellel szemben".