Nyitókép: chameleonseye

Izrael egy drónvideóval magyarázza, miért támadott meg ENSZ-bázisokat

Infostart
2024. október 15. 08:12
Az izraeli hadsereg (IDF) a közösségi médiában tett közzé egy videót, amellyel igazolni szeretné az ENSZ égisze alá tartozó UNIFIL-bázisok közelében és ellen végrehajtott támadásokat.

A felvételen a Hezbollah egyik fegyverraktára, vagyis annak egy részlete látható. A felvételt készítő drón ezt követően a szomszédos UNIFIL-bázist veszi, amely mintegy 300 méterre található a rejtekhely bejáratától - írja a Portfolio. A lap megjegyzi, a felvételen egy pillanatra, nagyjából megegyező távolságra egy izraeli őrtorony is látszik.

Az IDF a posztban felteszi a kérdést: "Hogyan lehetséges, hogy a Hezbollah képes beágyazni a fegyvereit mindössze néhány méterre egy UNIFIL-állástól?" Ezzel arra is utalnak, hogy szerintük az ENSZ kereteiben működő UNIFIL kéksapkásai semmit sem tesznek a síita milícia megfékezése érdekében.

Állítólag egy alagutat is találtak a fegyverlerakat mellett, amely 800 méter hosszan húzódott a föld alatt.

Az Egyesült Nemzetek Szervezete (ENSZ) még vasárnap közölte, hogy az izraeli haderő Merkavákkal tört be az egyik dél-libanoni bázisra, ahol a békefenntartók állomásoztak. A bázis elleni közvetlen támadás során a személyzet 15 tagja megsérült. Ezt megelőzően is történtek incidensek, például izraeli légi csapások érték UNIFIL-bázisok környékét, amelyekben eddig 4 kéksisakos katona sebesült meg.

Korábban Benjamin Netanjahu izraeli miniszerelnök arra szólította fel a világszervezet helyi, UNIFIL misszióját, hogy vonják ki a csapatokat Dél-Libanonból.

Az izraeli vezetés azt állítja, hogy a békefenntartó szervezet "emberi pajzsként" szolgál a Hezbollah harcosai számára, akik igyekeznek a missziók közelében elrejtőzni, mivel úgy hiszik, Izrael így nem fogja bombázni őket.

Az ISW kutatóintézet friss térképe az izraeli-libanoni konfliktusról:

Hétfőn a világszervezet békefenntartó műveleteinek vezetője közölte: az a döntés született, hogy az ENSZ libanoni békefenntartói (UNIFIL) a helyükön maradnak annak ellenére, hogy Izrael kivonulásukra szólított fel őket. Az UNIFIL egyébként 1978 óta felügyeli az Izrael és Libanon közötti határvidéket. Küldetésében több mint 50 országból több mint tízezer ENSZ-katona vesz részt.

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa időközben bírálta az erőket ért legutóbbi támadásokat.