Nyitókép: Atef Szafadi

Egy éve történt az izraeli vérfürdő - Megemlékezések országszerte

Infostart / MTI
2024. október 7. 09:58
Izraelben országszerte megemlékezéseket tartanak hétfőn a Hamász iszlamista terrorszervezet által az ország déli részében végrehajtott terrortámadás első évfordulóján.

2023. október 7-én hajnalban a Hamász és más palesztin terrorszervezetek fegyveresei meglepetésszerű támadást indítottak a Gázai övezetből, betörtek Izrael déli részébe, ahol mintegy 1200 embert meggyilkoltak, több ezret megsebesítettek, 264 embert elhurcoltak, aki közül 101 még ma is a fogságukban van.

Hétfőn bejelentették, hogy egy újabb túsz halt meg a fogságban. A 28 éves Idan Stivit a Nova fesztiválról rabolták el. Az izraeli hadsereg (IDF) adatai szerint a 34-en már biztosan nincsenek életben az elhurcoltak közül.

A túszok családtagjainak szervezésében reggel fél hétkor Jeruzsálemben Benjámin Netanjahu miniszterelnök házánál némán gyülekeztek a megemlékezők, majd egy közeli járműből kétperces sziréna szólalt meg, jelezve a Hamász terrortámadása kezdetének pontos időpontját. A Gázában még mindig fogva tartott túszoknak legkevesebb húsz családtagja jelent meg az eseményen, köztük több olyan fiatal katonalány szülei, akik az övezet mellett a határt megfigyelő kamerák felvételeit nézték monitorokon. Mellettük a kibucokból, és a zenei fesztiválról elhurcoltak rokonai is felszólaltak a túszok kiszabadulását lehetővé tévő megállapodást követelve.

Reggel Izrael számos településén tartottak néma megemlékezést az évfordulón, és hétfőn este is szinte mindenütt megemlékeznek a hivatalos, illetve a túszok visszahozását követelő alternatív rendezvényeken.

A hadsereg közleménye hétfő reggel a Hamász rakétatámadást akart indítani az övezetből Izrael ellen, de ezt meghiúsították. A légierő vadászgépei csapást mértek több rakétavetőre és alagútra a Gázai övezetben néhány perccel fél hat előtt. Mindössze négy rakétát tudtak kilőni a közeli Szufa felé reggel 6 óra 30 perckor, amelyek közül hármat elfogtak, a negyedik pedig lakatlan területen csapódott be. Az IDF vasárnap figyelmeztetett, hogy a Hamász támadásokra készül az október 7-i mészárlás évfordulóján, és ezért megerősítette gázai erőit.

A háború elmúlt évében 728 izraeli katona esett el, és több mint 26 ezer rakétát lőttek ki Izraelre. Az IDF adatai szerint 17 ezer gázai fegyveres vesztette életét Gázában, és az Iránból támogatott libanoni síita Hezbollah legalább 800 harcosa halt meg Libanonban. A Gázai övezetben 4700 alagútlejáratot találtak, és a Hezbollah 11 ezer állására lőttek.

A Hamász uralta Gázai övezet hatóságai szerint a háború kezdete óta az övezetben több mint 41 ezer ember halt meg.