Nyitókép: MTI/EPA/Mads Claus Rasmussen

Az ukránok lőhették le a saját F-16-osukat - ezt találgatja a sajtó

Infostart
2024. szeptember 1. 16:15
Az ukrán légvédelem lőhette le a kapott F-16-osukat, ezért meneszthették a légierő parancsnokát - állítja több újság.

Ahogy arról az Infostarton is beszámoltunk hétfőn lezuhant egy ukrán F-16-os vadászgép, amelyben az egyik legjobb ukrán pilóta, Olekszij Mesz, ismertebb nevén „Moonlight”, vesztette életét.

A lengyel Gazeta Wyborcza és a New York Times is arról számolt be, hogy nem zárható ki, hogy a gépet véletlenül az ukrán légvédelem, konkrétan egy Patriot rakéta találta el.

Az ukrán Rada egyik ellenzéki képviselője, Marjana Bezugla azt állítja, hogy Olescsuk tábornok megpróbálta eltitkolni a baráti tűz lehetőségét Zelenszkij elnök elől, emiatt kellett mennie - olvasható a szeretlekmagyarorszag.hu-n

Mesznek ez volt az első éles bevetése az F-16-ossal, amelynek nyugati átadásáért korábban ő maga is lobbizott. A háborús körülmények miatt a kiképzésre mindössze fél év jutott, ami jóval kevesebb, mint amit békeidőben szükségesnek tartanának.

A New York Times szerint amerikai katonai tisztviselők arra figyelmeztettek, hogy

még korai lenne biztosra venni, hogy baráti tűz okozta a tragédiát.

A vizsgálat során mérlegelik a mechanikai hiba vagy a pilótahiba lehetőségét is, és azt sem zárják ki, hogy egy megsemmisített rakéta darabjai találták el a gépet. Minden lehetséges forgatókönyvet megvizsgálnak.