Nyitókép: MTI/EPA/Húszi médiaközpont

Az egyik legnagyobb olajszennyezés történhet a tengeri hajózás történetében

Infostart
2024. augusztus 28. 19:02
Valószínűleg a napokban idézték elő a húszik a modern történelem egyik legdurvább természeti katasztrófáját.

A Vörös-tengeren továbbra is lángol egy görög zászló alatt közlekedő olajszállító tartályhajó, amelyből a Pentagon szerint olaj szivárog. A Sounion nevű hajót a múlt héten jemeni húszi lázadók támadták meg el-Hudaja kikötőváros közelében - írja a The Guardian alapján a Portfolio.

A tartályhajó 150 000 tonna nyersolajat szállít, így egy esetleges kiömlés az egyik legnagyobb olajszennyezést okozhatná a tengeri hajózás történetében.

Patrick Ryder vezérőrnagy, a Pentagon szóvivője elmondta, hogy a harmadik fél által küldött mentőhajókat a lázadók támadással fenyegették meg.

"Ezek egyszerűen vakmerő terrorcselekmények, amelyek továbbra is destabilizálják a globális és regionális kereskedelmet, veszélyeztetik ártatlan civil tengerészek életét, és veszélyeztetik a Vörös-tenger és az Ádeni-öböl élénk tengeri ökoszisztémáját, a húszik saját udvarát" - nyilatkozta Ryder.

Az amerikai hadsereg a régió más partnereivel együttműködve keresi a megoldást a hajó megmentésére és a lehetséges környezeti károk enyhítésére. A Nemzetközi Tankerhajó-tulajdonosok Szövetsége szerint a legnagyobb feljegyzett, hajóról származó olajkiömlés 1979-ben történt, amikor az Atlantic Empress balesetében közel 287 000 tonna olaj ömlött a tengerbe.

Az EUNavfor haditengerészeti munkacsoport Aspides nevű műveleti csoportjának felvétele a kigyulladt Sounion nevű olajszállítótóról a Vörös-tengeren 2024. augusztus 25-én. Azt egyelőre nem tudni, hogy mi okozta az eredetileg lehorgonyzott hajón a tüzet. A Souniont a múlt héten támadták meg a lázadók, a hajó 25 tagú legénységét sikerült kimenteni. A Delta Tanker cég üzemeltetésében, görög zászló alatt közlekedő, Irakból Ciprusra tartó Sounion 150 ezer tonna kőolajat szállít. MTI/AP/EUNavfor/Aspides