Nyitókép: MTI/EPA/EFE/Miguel Gutiérrez

„Ellentámadásba” lendült a hatalom Venezuelában

Infostart
2024. augusztus 6. 12:32
A venezuelai ügyészség a hatalom megdöntésére való szervezkedés gyanújával nyomozást indított María Corina Machado ellenzéki vezető és Edmundo González volt ellenzéki elnökjelölt ellen. Ezt maga az ügyészség jelentette be helyi idő szerint hétfőn.

Machadót és Gonzálezt bűnszervezet létrehozásával, összeesküvés szervezésével, hivatalbitorlással és felkelésre való uszítással gyanúsították meg.

A július 28-i elnökválasztás győztesének a központi választási bizottság a hivatalban lévő Nicolás Madurót hirdette ki, az ellenzék szerint viszont a kormány csalt. Tiltakozásul tüntetések sorozata kezdődött, amely ellen a biztonsági erők kíméletlenül fellépnek. Machado és González hétfőn felszólította a rendőrséget és a hadsereget: tagadják meg a kormány utasításainak végrehajtását, és "álljanak át az emberek oldalára".

"Arra kérjük Önöket, hogy akadályozzák meg a rezsim népellenes ámokfutását,

tartsák tiszteletben az elnökválasztás eredményét, és gondoskodjanak arról, hogy mások is tiszteletben tartsák azt" - írták nyílt levelükben. Nicolás Maduro "államcsínyt hajtott végre, szembe megy az alkotmányos renddel, és cinkostársaivá akarja tenni önöket ebben" - szögezték le.

A Maduro hivatalosan bejelentett választási győzelme elleni tiltakozásokon eddig legkevesebb tizenegyen vesztették életüket, és tüntetők százait állítottak elő a hatóságok a Foro Penal nevű helyi emberi jogi szervezet szerint.

Az ellenzék Edmundo Gonzálezt tartja az ország legitim elnökének, és őt ismerte el győztesnek az Egyesült Államok, valamint több latin-amerikai ország is.

Az Európai Unió vasárnap közölte: az EU sem ismeri el a venezuelai elnökválasztás hivatalos eredményét. A nemzetközi választási megfigyelők jelentéseikben egyértelműen megállapították, hogy az elnökválasztás nem felelt meg a választási integritás nemzetközi normáinak.

Az EU emellett arra szólította fel a venezuelai hatóságokat, hogy állítsák le az ellenzék és a civil társadalom tagjaival szembeni önkényes letartóztatásokat, az elnyomást, és hagyjanak fel az erőszakos retorikával, valamint engedjék szabadon az összes politikai foglyot.