Nyitókép: MTI/AP/Huszein Malla

Izrael „belsejébe hatoló” véres megtorlást vár el a Hezbollahtól Teherán

Infostart / MTI
2024. augusztus 3. 14:33
Irán kijelentette, hogy szövetségesének, a Hezbollah libanoni síita fegyveres mozgalomnak mélyen Izrael belsejére kell csapást mérnie és nem kell a katonai célpontokra szorítkoznia, válaszul a szervezet katonai vezetője ellen kedden Bejrút közelében elkövetett merényletre.

Fuad Sukr, a Hezbollah katonai vezetője kedd este vesztette életét egy Bejrút déli külvárosában lévő épületre mért izraeli légitámadásban, amelynek következtében hat másik személy, köztük öt civil is életét vesztette.

A Hezbollah vezetője, Hasszán Naszrallah csütörtöki beszédében „bosszút” ígért a Hezbollah libanoni fővárosban lévő fellegvára elleni „agresszióra”, ami újabb eszkalációtól való aggodalmat kelt.

A mostani csapás után „arra számítunk, hogy a Hezbollah további célpontokat fog választani, és Izrael mélyére mér csapást” – mondta szombaton Irán ENSZ-képviselője, akit az IRNA hivatalos ügynökség idézett.

A Hezbollah, a palesztin Hamász Irán által támogatott szövetségese szinte naponta csap össze az izraeli hadsereggel az izraeli-libanoni határ mentén azóta, hogy október 7-én megkezdődött a háború a Gázai övezetben, amelyet a Hamász Izrael elleni példátlan támadása váltott ki.

„A Hezbollah és az (izraeli) rezsim betartott bizonyos határokat, amelyen a (kedd esti) támadás átlépett” – mondta Irán ENSZ-képviselője.

Hozzátette: Mostantól a libanoni mozgalom „nem fogja a válaszlépéseket katonai célpontokra korlátozni”.

Irán és a Hamász is azzal vádolja Izraelt, hogy szerdán Teheránban meggyilkolta Iszmail Haníjét, a palesztin iszlamista mozgalom vezetőjét, és megtorlással fenyegetőztek.

Hosszein Szalami tábornok, az iráni Forradalmi Gárda (IRGC) parancsnoka azzal fenyegette meg szombaton Izraelt, hogy Irán térségbeli szövetségesei széles körű ellencsapást mérnek Izraelre.

A „bűnös és terrorista cionista rezsimnek és támogatóinak számolniuk kell az ellenállási csoportok szent bosszújával” – mondta a szervezet honlapja szerint. A Hezbollah vezetőjének írt levelében Szalami „kemény és véres bosszúról” beszélt.

Az iráni fegyveres erők vezérkari főnöke, Mohammad Bageri ugyancsak „véres bosszút” emlegetett, és azt mondta, hogy a hadsereg „már csak a megtorló csapás végrehajtásának időpontját mérlegelik”.

Szombaton a Kajhan című keményvonalas iráni lap azt írta, hogy Iránnak és szövetségeseinek Tel-Avivra és Haifára kellene csapást mérniük, és izraeli tisztségviselőket kellene célba venniük.

„Olyan területek, mint Tel-Aviv és Haifa, valamint stratégiai központok és különösen a közelmúltbeli bűncselekményekben érintett egyes tisztségviselők lakóhelye a megtorlás célpontjai között szerepelnek” – írta az újság.

„A (stratégiai helyszíneken) okozott károk mellett különleges műveletek is várhatóak, amelyek fájdalmas emberáldozatokkal is járnak majd”

– áll a cikkben.