Nyitókép: MTI/EPA/Abedin Taherkenareh

Hatalmas tömeg előtt búcsúztatták Teheránban a Hamász vezetőjét

Infostart / MTI
2024. augusztus 1. 13:54
Ezrek vettek részt Teheránban Iszmáil Haníjének, a Hamász palesztin iszlamista mozgalom tisztázatlan támadásban megölt vezetőjének államilag szervezett gyászszertartásán.

Jelen volt a teljes iráni politikai elit, köztük Ali Hamenei, Irán legfőbb vallási és politikai vezetője és az új elnök, Maszúd Peszeskján, valamint a Forradalmi Gárda parancsnoka, Hoszein Szalami is. A halottakért szóló imát Hamenei mondta el Haníje és vele együtt életét vesztő testőre palesztin zászlóval borított koporsója előtt.

A jelenlévő tömeg "Halál Izraelre!" és "Halál Amerikára!" jelszavakat skandált Haníje és a Gázai övezetet irányító Hamász, valamint az Izraellel szembeni ellenállás támogatására. Az iráni kormány háromnapos nemzeti gyászt rendelt el a magas rangú Hamász-vezető halála miatt.

Haníjét pénteken helyezik végső nyugalomra fogadott hazájában, Katarban.

A 61 éves Haníje kedden Teheránba látogatott, hogy részt vegyen az új iráni elnök, Mahmúd Peszeskján beiktatásán, amikor szerda hajnali két órakor támadás áldozata lett. A Hamász és Irán Izraelt vádolja a támadás elkövetésével.

Szakértők szerint még mindig nem világos, mi volt a halála pontos oka, légi- vagy rakétacsapás. A támadás helyszíne egy "különleges rezidencia" volt az iráni főváros északi részében - állítólag a volt perzsa sah palotája, más források szerint a Forradalmi Gárda veteránjainak lakóhelye, amelyet rendszerint szigorúan őriznek.

Hamenei és Peszeskján az ország legitim jogára hivatkozva büntetőakciót helyezett kilátásba,

mivel a támadást iráni területen kívülről követték el. Az Iráni Legfelsőbb Nemzetbiztonsági Tanács szerdai ülésén több forgatókönyvet is felülvizsgált, de részleteket nem hoztak nyilvánosságra.

Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök szerdán kijelentette, hogy súlyos csapásokat mértek az ellenségekre, konkrétan említve Fuad Sukr Hezbollah-vezető előző napi bejrúti likvidálását, de a teheráni támadásról nem beszélt.