Nyitókép: imaginima/Getty Images

Ukrán nyilatkozat szerint Magyarországot zsarolják az olajstoppal

Infostart
2024. július 22. 14:50
Ukrajna egy szankciós intézkedéssel részlegesen leállította a területén áthaladó orosz olajszállításokat: a Lukoil évi mintegy 2-2 millió tonna nyersolajimportját blokkolta Kijev Magyarország, illetve Szlovákia felé.

Ezzel kapcsolatban Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter múlt héten már ismertette a magyar álláspontot, amely szerint a lépés érthetetlen és elfogadhatatlan, de egyelőre átmeneti megoldással stabilan tudják tartani az ellátást. Úgy hírlik, egy uniós tervről már zajlanak a tárgyalások, de a megállapodás nyélbe ütése még hosszú idő lehet.

A Mandiner most a Politico alapján Inna Sovsunt, az ukrán parlament energetikai bizottságának elnökét idézi, aki elmondta: több mint két éve várnak arra, hogy az Európai Unió valódi szankciókat vezessen be az orosz olajjal szemben, és szerinte abszurd megengedni, hogy a háborúra szánt pénzt Oroszország az olaj Ukrajnán keresztüli szállításával teremtse elő. A cikk szerint a politikus hozzátette, más céljuk is van a tiltással: Magyarország ellenállásának letörése az ukrajnai fegyverszállításokkal és Kijev EU-csatlakozásával szemben.

"Mindenféle diplomáciai megoldást kipróbáltunk, ám nem működtek. Úgy tűnik, most más megközelítést kell alkalmaznunk, hogy beszélhessünk a magyarokkal" – jelentette ki Sovsun.

Az olajszállítás részleges urkán leállítása Szlovákiát is súlyosan érinti.