Nyitókép: Joe Raedle/Getty Images

Fekete Rajmund: a merénylet felerősíti Donald Trump politikai erejét

Infostart / InfoRádió - Farkas Dávid
2024. július 16. 06:00
A hétvégi támadás után hétfőn megerősített biztonsági intézkedések mellett kezdődött a csütörtökig tartó republikánus konvenció, ahol hivatalosan is elnökjelöltté választották Donald Trump korábbi amerikai elnököt. A merénylet utóhatásairól az InfoRádióban Fekete Rajmund Amerika-szakértő, a Kommunizmuskutató Intézet igazgatója beszélt.

Több lövést leadott Donald Trump republikánus elnökjelölt-aspiránsra egy 20 éves merénylő szombaton a pennsylvaniai Butlerben egy kampánygyűlésen. A támadásban Trump könnyebben megsebesült, a rendezvény egy résztvevője viszont meghalt, és ketten életveszélyes állapotban kerültek kórházba. A támadóval a helyszínen végeztek a hatóságok, az ügyet a Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) Trump elleni gyilkossági kísérletként kezeli.

Az elnök saját lábán hagyta el a helyszínt, és utána a Trump Force One-ról is saját lábán szállt le. Egy gyors kórházi vizsgálatot végeztek rajta, és hétfőn már részt vett a kezdődő republikánus konvención. Ez az esemény csütörtökig tart, és már meg is választották a Republikánus Párt elnökjelöltjének Donald Trumpot.

Az InfoRádióban Fekete Rajmund Amerika-szakértő, a Kommunizmuskutató Intézet igazgatója elmondta: a mostani küldöttgyűlés lényegében már csak egy protokolláris jellegű esemény, hiszen Donald Trumpnak nem maradt kihívója a republikánus oldalról. "Ráadásul ez a merényletkísérlet a volt amerikai elnök ellen egy újabb olyan ügy volt, amely felerősíti a politikai erejét, a kampányban is fel tudják használni" – mutatott rá a szakértő.

A világ vezetői összezártak, párthovatartozástól függetlenül mindenki jobbulást kívánt az elnöknek, illetve kifejezte, hogy egy ilyen merénylet egy demokráciában elfogadhatatlan. Joe Biden jelenlegi amerikai elnök is gesztusokat tett a kampányában, például a stábja leállította a sajtóban a Trumppal szemben indított negatív kampányokat, videóket. De megszólalt például Barack Obama korábbi amerikai elnök is, aki szintén arról beszélt, hogy az amerikai demokráciában ilyen jellegű, ilyen szintű erőszaknak nincs helye, és ez "nem a mi Amerikánk".

Bő 110 nap van még az elnökválasztásig – sok a találgatás azzal kapcsolatban, hogy milyen hatással lesz az eseményekre a hét végi merénylet. Fekete Rajmund felidézte: voltak már olyan republikánus hangok, amelyek szerint ez a golyó, amely eltalálta a volt amerikai elnököt, egyenesen a Fehér Házba fogja repíteni, ám még 110 nap van, elég sok minden történhet.

"Az bizonyos, hogy a június végi elnökjelölti vitán nagyon látványos volt a különbség a két jelölt között. Láthattuk, Joe Biden rendkívül rossz teljesítményt nyújtott, míg Donald Trump, aki pár évvel fiatalabb ellenfelénél, sokkal energetikusabb volt, sokkal dinamikusabb és rugalmasabb. És ez a merénylet is ezt mutatja, hiszen Trumpnak volt lélekjelenléte, hogy a biztonságiak gyűrűjéből felemelt ököllel azt mondja, hogy harcoljatok, harcoljatok. Ez tulajdonképpen egy olyan vezetőt mutat, aki kész meghalni az elveiért, kész meghalni a hazájáért, és kész meghalni az amerikai demokráciáért. Az Egyesült Államokban pedig ezek a fajta gesztusok nagyon sokat számítanak" – mutatott rá Fekete Rajmund.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Trump-merénylet – Fekete Rajmund
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást