Nyitókép: MTI/TASR/Jan Kroslak

Megszólalt a szlovák rendőrség a Fico-merénylet ügyében

Infostart
2024. május 16. 18:23
Teljes a hírzárlat, nem árulják el, kezdeményezték-e a merénylő letartóztatását. Arról viszont szó volt, hogy miként szivároghatott ki a felvétel, amelyen a támadó az indítékáról beszél, illetve egy álhírt is cáfoltak.

Először jelent meg a nyilvánoság előtt Ľubomír Solák országos rendőrfőkapitány az után, hogy szerda délután fegyveres merényletet követtek el Robert Fico szlovák miniszterelnök ellen, de sokat nem árult el a támadás részleteiről, mivel közölte, a legfőbb ügyészség teljes hírzárlatot rendelt el az ügyben. Így az sem derült ki, hogy kezdeményezték-e a merénylő, a 71 éves lévai Juraj Cintula letartóztatását.

A rendőrfőkapitány azt jelentette be, hogy nyilvántartásba veszik a kormánytagok, valamint a politikusok elleni fenyegetéseket, és pártállástól függetlenül védelmet biztosítanak a parlamenti képviselőknek az egész ország területén. Emellett az iskoláknál, a parlament épülete környékén, illetve a szerkesztőségeknél is fokozták a rendőri jelenlétet, mert az elmúlt napokban megnőtt a fenyegetések száma.

Ľubomír Solák elmondta, hogy valamelyik rendőrtől szivároghatott ki az a felvétel, amelyen Robert Fico támadója arról beszél, miért követte el a merényletet. Azt is hozzátette, hogy egyelőre egyetlen rendőrt sem függesztettek fel a történtek miatt.

Ľubomír Solák cáfolta azt az információt, mely szerint a támadó élettársa egy ukrán nő volt, aki mellett radikalizálódott. „Ez az információ nem igazolódott be, álhírről van szó” – hangsúlyozta.