Nyitókép: MTI/EPA/Mohamed Szaber

Egymást érik az izraeli légicsapások, Szíria reptereit is lőtték

Infostart / MTI
2023. október 12. 16:17
Közel 340 ezren hagyták el otthonaikat a Gázai övezetben. Folyamatosak az izraeli légicsapások és a szárazföldi támadásra is készen áll a hadsereg.

A Gázai övezetet uraló Hamász iszlamista terrorszervezet fegyveresei múlt szombaton meglepetésszerű támadást indítottak Izrael ellen, betörtek a zsidó állam déli részébe, ahol több mint 1300 embert megöltek, a sebesültek száma mintegy 3000, és további körülbelül 150 embert elraboltak és túszként tartanak fogva.

Csütörtökön a gázai egészségügyi minisztérium arról tájékoztatott, hogy

az övezetben indított izraeli műveletek halálos áldozatainak száma átlépte az 1300-at, a sebesülteké pedig az 6000-et.

Izrael azóta folyamatosan indítja a rakétatámadásokat a Gázai övezet ellen, és csütörtökön Richard Hecht izraeli katonai szóvivő elismerte, hogy e légicsapások "nagyobbak, mint valaha". Hozzátette azonban, hogy az összes támadást hírszerzési információkra alapozva hajtják végre, és a hadsereg minden esetben konkrét információval rendelkezik az iszlamista palesztin fegyveresek titkos tartózkodási helyéről. A légitámadások célja a gázai övezetet uraló Hamász iszlamista szervezet infrastruktúrájának a megsemmisítése, a terrorszervezet vezetőinek likvidálása - tudatta a szóvivő.

A gázai civilek számára egyre bizonytalanabb a helyzet, az ENSZ adatai szerint közel 340 ezren hagyták el otthonaikat az övezetben.

A korábban a területről kivezető egyetlen "menekülőútnak" tartott, Egyiptomba vezető rafahi átkelő nyitva van, de Kairó elutasítja, hogy a Gázában élőket délre kényszerítsék a határon át.

Izrael támadta az átkelő gázai oldalát, és egyáltalában igyekszik körbezárni a Gázai övezetet. Richard Hecht csütörtök reggeli közlése szerint a szárazföldi támadásra is készen áll a hadsereg, de erről egyelőre nincs politikai döntés.

Szíria: izraeliek támadták két repülőterünket

Légitámadás érte csütörtökön a damaszkuszi és az aleppói repülőteret, mindkét helyen ideiglenesen leállították a forgalmat - jelentette a SANA szíriai állami hírügynökség, Izraelt téve felelőssé a támadásért.

A katonai forrásokra hivatkozó bejelentés szerint a támadás "csupán Izrael kétségbeesett kísérlete, hogy elterelje a figyelmet a Gázai övezeti palesztinok ellen elkövetett bűneiről, illetve a Hamász akciója miatt elszenvedett károkról".

A két repülőteret - melyek Szíria legfontosabb légikikötői - korábban már érték légitámadások, amelyek miatt működésük egy időre akkor is leállt.

Izrael az utóbbi években számos légicsapást mért szíriai célpontokra, a hadsereg, valamint a damaszkuszi kormánnyal szövetséges erők, köztük a libanoni Hezbollah síita szervezet hadállásai ellen. Bár a támadásokról szóló híreket az izraeli hadsereg rendszerint nem kommentálja, az izraeli vezetés többször leszögezte:

mindent megtesz azért, hogy Irán ne vethesse meg a lábát Szíriában, különös tekintettel a Golán-fennsík térségére.

A csütörtöki az első, szíriai célpontokat érő izraeli légicsapás a Hamász iszlamista szervezet múlt heti támadása óta.

(A nyitóképen: Sűrű fekete füst tör a magasba egy izraeli légitámadást követően Gázában 2023. október 11-én.)