Nyitókép: MTI/Illyés Tibor

Tálas Péter az izraeli háborúról: mindkét fél részéről a bosszú dominál, kizárt a politikai megoldás

Infostart / InfoRádió - Király István Dániel
2023. október 11. 12:00
Nagyon valószínűnek tartja, hogy megpróbálják városi harccal megtisztítani Gázát a Hamásztól és az összes fegyveres szervezet tagjaitól. De sok halott lesz mindkét oldalon.

Éjjel is folytatódott Gáza bombázása, a kerítés mentén több ponton is tűzharc alakult ki az izraeli hadsereg és a Hamász között. Közben az Egyesült Államok első fegyverszállítmánya is megérkezett Izraelbe.

Tálas Péter, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Stratégiai Védelmi Kutatóintézetének vezetője az InfoRádióban szerda reggel elmondta, gázai szárazföldi offenzíva következik most izraeli részről, semmi kétség, csak az a kérdés, hogy meg is szállja-e a területet, és ha igen, mennyi időre.

"Hogy Gázában kell megsemmisíteni a Hamász vezetését, ebben gyakorlatilag konszenzus van a szakértők között, elsősorban azért, mert erős a kényszer az izraeli kormányon arra, hogy megmutassa az ország erejét. Másképp ezt bosszúnak is lehet nevezni, de az izraeli embereknek szükségük van erre, és mindazoknak, akik azon gondolkodnak, hogy beszálljanak-e a háborúba" – tisztázta.

Izrael közben 300 ezer tartalékost mozgósított, Tálas Péter szerint összességében egyértelmű a haditechnikai fölény, de ha városi harcra kerül sor Gázában, jelentősen csökken ez, mert bizonyos eszközöket nem tud használni, csak akkor, ha az övezet épületeit egyszerűen szétlövik, ami kiválthat nemzetközi tiltakozást; mindenki ezért is kíváncsi, mi fog történni.

"Nagyon valószínű, hogy megpróbálják városi harccal megtisztítani Gázát a Hamásztól és az összes fegyveres szervezet tagjaitól. De ennek elég nagy áldozatszáma lesz mind izraeli, de még inkább palesztin oldalról" – figyelmeztetett.

A bevonulás pedig nem is biztos, hogy "egyértelmű sikert hoz".

"Ha kevesebbet is fog a Hamász később támadni, az biztos, hogy jelenleg van két és fél millió túsza Gázában, és ha velük tömegesen baj történik, azt lehet majd mondani, hogy elhibázott volt a politika, nem szabadott volna átadni a Hamásznak a területet, amivel Izrael korábban nem tudott mit kezdeni; igaz, Netanjahu miniszterelnök korábban ellene volt a kivonulásnak Gázából" – fejtegette.

Tálas Péter nem lát esélyt politikai megállapodásra, mivel mindkét fél részéről "a jogos bosszú dominál".

Szerinte Izrael hibásan tekint úgy Gázára, hogy az teljes egészében a Hamászé, hiszen ott rengeteg civil él, olyanok, akik abszolút nem támogatnák a Hamászt, ha lenne más lehetőségük, ám a Hamász 2007 óta mindenhová beférkőzött, mindent az uralma alá vont.

"A Hamász államként működik, ő biztosítja az ellátást, az oktatást, a szociális juttatásokat, és ezért gyakorlatilag nagyon nehéz azt mondania egy gázainak, hogy nem támogatja a Hamászt. Ez a helyzet. A Hamász egy diktatúrát tart fenn, amit borzasztó nehéz megtörni, arról nem is beszélve, ha a Hamász meggyengül, vannak olyan fegyveres szervezetei, amelyek átvehetik a szerepét" – mutatott rá.

A szakértő szerint sokan úgy is vélik, hogy a Hamász azért indított támadást, mert bizonyítani akarta, hogy még mindig ő az úr Gázában, illetve utódja tudna lenni a palesztin hatóságnak is Ciszjordániában.

"Az erőszak fog uralkodni mindkét oldalon még sok ideig"

– összegzett.

Fegyvernyugvás szerinte csak akkor lehet, ha megtisztítják Gázát a fegyveresektől. A következő lépés a blokád.

"A teljes blokád csökkentheti a fegyverszállításokat, ugyanakkor hosszú távon megint a fegyveres szervezetek malmára hajtja a vizet, mivel a szociális helyzete a palesztin lakosságnak olyan lesz, hogy nem hagy választási lehetőséget" – figyelmeztetett Tálas Péter, aki szerint egy olyan gordiuszi csomót kéne átvágni, amire fegyvereket fognak két oldalról. "Vissza kellene térni a két állami útra, de ez láthatóan Izraelnek nem felel meg, hiszen ez volt az egyik fő ok, hogy nem figyelt Gázára, csak Ciszjordániára, a telepesek ellen elkövetett merényletekre."


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Tálas Péter az izraeli háborúról - október 11.
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást