Nyitókép: Julian Stratenschulte/picture alliance/Getty Images

Férfi politikus veszi át a védelmi tárcát Németországban

Infostart / MTI
2023. január 17. 13:03
Alsó-Szászország tartomány belügyminisztere lesz a következő szövetségi védelmi minisztert Németországban – közölte Olaf Scholz kancellár.

Boris Pistorius "rendkívül tapasztalt politikus", rendelkezik közigazgatási gyakorlattal, évek óta foglalkozik biztonságpolitikával, "és hozzáértésével, magabiztosságával és nagy odaadásával pontosan megfelelő személy arra, hogy átvezesse a haderőt (Bundeswehr) a korszakváltáson" – írta Olaf Scholz.

A szociáldemokrata (SPD) miniszterjelöltnek a nyolcvanas években teljesített sorkatonai szolgálaton kívül nincs kapcsolata a Bundeswehrrel.

Ezzel összefüggésben a legnagyobb ellenzéki erő, a CDU/CSU jobbközép pártszövetség kiemelte: jelölése "nagy meglepetés, de sajnos nem kellemes", és azt mutatja, hogy a védelmi miniszteri tisztség betöltésében "már megint nincs szerepe a szakértelemnek".

Mint korábban az Infostarton írtuk, a tárca eddigi vezetője, Christine Lambrecht hétfőn jelentette be távozását. Boris Pistorius jelölésével

a kancellár feladja azt a vállalását, hogy kormányában egyenlő a nő-férfi arány.

Az InfoRádiónak korábban Bauer Bence, a Mathias Corvinus Collegium Magyar–Német Intézet az Európai Együttműködésért igazgatója fejtette ki véleményét Olaf Scholcz ígéretéről és Christine Lambrecht lemondásának okairól. Ha Olaf Scholz tartani akarja magát ahhoz a korábbi vállalásához, hogy egyenlő lesz a nemek aránya a kormányában, akkor női miniszternek kell érkeznie a kabinetbe.