Nyitókép: MTI/EPA pool/Stephanie Lecocq

EU-csúcs: megszületett a megállapodás a költségvetésről és a helyreállítási alapról

Infostart
2020. december 10. 19:29
Megszületett a megállapodás az Európai Unió következő többéves költségvetéséről és a koronavírus utáni helyreállítási alapról a tagállami vezetők csütörtöki brüsszeli csúcstalálkozóján – jelentette be a Twitteren Charles Michel, az Európai Tanács elnöke.

Az egyelőre nem világos, hogy volt-e érdemi vita a lengyel-magyar páros által hosszú időn át bírált leendő jogállamisági szabályról, illetve a szerdai lengyel-magyar-német kompromisszum értelmében ehhez kapcsolandó leendő értelmezési nyilatkozatról. Főként holland részről a csúcs előtt jelezték, hogy lesznek úgymond érdemi kérdéseik.

Elviekben az sem kizárt, hogy ez utóbbinak megbeszélését későbbre halasztották, és a két visegrádi ország kvázi "elengedte" a költségvetési és a helyreállítási csomagok elfogadását a tegnapi megállapodás fényében.

Mindenesetre Michel már úgy fogalmazott rövid üzenetében, hogy "megkezdődhet az érdemi munka" a közösségi kiadások minél hatékonyabb kihasználására.

Valamivel később a finn miniszterelnök is üdvözölte a megállapodást, aki egyúttal kiemelte, hogy szerinte az egyezség jogállamisági szabályozási része "a nap legfontosabb fejleménye", konkrét formában ad majd fogódzót a jogállamisági jövőbeni hatékonyabb szavatolásához.

A hétéves keretköltségvetésnél elvben mostantól haladéktalanul folytatódhat a véglegesítése a pénzügyi keretnek. Első lépésben az EU-huszonhetek egyhangú politikai egyetértésére volt szükséges az asztalon lévő hétéves keret elfogadására. Mihelyt ez megvan, erről levélben értesíti a soros német EU-elnökség az Európai Parlamentet, amely a jövő heti plenárisán szavazhatja meg az informálisan már részéről is elfogadott pénzügyi csomagokat. Ezek után az visszakerül majd a tagországok tanácsa elé formális szentesítésre.

Mindez elvben még éppen megtörténhet a karácsonyi szünet előtt.