Nyitókép: CLEMENS BILAN

Szakértő: Trump-ügyben mostantól az ellenkezője fog történni, mint ami eddig volt

InfoRádió
2019. december 19. 19:39
Mindkét vádpontban jóváhagyta az amerikai elnök alkotmányos felelősségre vonásának elindítását a washingtoni képviselőház. A demokraták által megszavazott határozat szerint Donald Trump visszaélt a hatalmával és akadályozta a kongresszus munkáját. Az eljárásról és annak lehetséges következményeiről Frank Tibor, az ELTE Amerikanisztika Tanszékének tanára beszélt az InfoRádióban.

A képviselőház a megszavazott impeachment két pontját át fogja küldeni a szenátusnak (ez a felsőház), erre még nem került sor, még arról is vita van, hogy ennek mikor kell bekövetkeznie, de ez csak technikai kérdés. A száz szenátor többsége azonban republikánus - vázolta az eljárás megindításának megszavazásával előállt helyzetet az InfoRádióban Frank Tibor történész, az ELTE Amerikanisztika Tanszékének tanára.

"Várható, hogy elutasítják a képviselőház megszavazott javaslatait. Tulajdonképpen a második menetben az ellenkezője fog történni, mint ami mostanáig történt,

nem vonják vád alá Donald Trumpot"

- vélekedett a szakértő.

Hogy mire használja a két nagy politikai tömb az eljárást, arra azt mondta, "maradnak a pártvonalak mentén", a republikánusok arra fogják használni a többségüket, hogy megerősítsék állásaikat és előkészítsék Trump 2020-as újraválasztását.

Frank Tibor szerint ugyanakkor azért kérdés marad, hogy a szenátorok mennyire teszik kockára saját politikai jövőjüket ebben az eljárásban; már most közöltek egy listát a képviselőházi szavazókról, nyilvános a szavazási eredmény, ezáltal az

így vagy úgy szavazó képviselők politikai jövője a saját államukban máris bizonytalanná vált.

Arra a kérdésre, hogy alig egy évvel a következő elnökválasztás előtt kinek érdeke az eljárás lassítása, illetve gyorsítása, azt mondta, a demokraták egyértelműen gyorsítanák a dolgot, a republikánusok pedig felzárkóznak Donald Trump mögé, és akadályozni próbálják a folyamatot.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Szakértő a Trump elleni vádeljárásról
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást