Nyitókép: A @HLOBlog videójáról készített felvételen földre tepernek egy férfit rendőrök a London hídon, amelyen előzőleg késes támadás történt 2019. november 29-én. MTI/AP/@HLOBlog

Sürgősséggel lép a brit törvényhozás a londoni késes támadás után

Infostart / MTI
2019. december 1. 12:09
Felülvizsgálja brit kormány a súlyos bűncselekményekért elítéltek próbaidős szabadlábra helyezésének szabályozását - közölte a brit igazságügyi minisztérium.

A bejelentés előzményeként kiderült, hogy a London belvárosában pénteken elkövetett késeléses terrortámadás tettese a terrorcselekmények előkészülete címén rá kirótt 16 évnyi börtönbüntetés felének letöltése után szabadult.

A West Midlands-i rendőrség által közreadott, dátumozatlan kép Usman Khanról, a 2019. november 29-i londoni késeléses támadás elkövetőjéről. A 28 éves Usman Khan robbantásos merényletek előkészülete és dzsihadista kiképzőtábor létrehozásának terve miatt 6 évet töltött börtönben, mielőtt 2018 decemberében próbaidőre szabadlábra helyezték. Khan 2019. november 29-én a brit főváros pénzügyi negyedében két embert megölt és hármat megsebesített, mielőtt járókelők lefogták, majd rendőrök agyonlőtték. MTI/AP

Boris Johnson brit miniszterelnök a BBC televízió vasárnapi politikai magazinműsorában "képtelenségnek és visszataszítónak" nevezte, hogy Usman Khan, aki a London híd közelében elkövetett pénteki támadásban két embert megölt és hármat megsebesített, mindössze nyolc év letöltése után szabadlábra került.

Johnson kijelentette:

"valószínűleg 74 körül" lehet azoknak a száma, akiket terrorizmus miatt ítéltek börtönbüntetésre, de Usman Khanhoz hasonlóan büntetésük letelte előtt elengedték őket.

A kormány az erőszakos, szexuális és egyéb súlyos bűncselekmények elkövetőire vonatkozó ítélkezési jogszabályok szigorítására készül.

Boris Johnson brit miniszterelnök (k) Ian Dyson rendőrtiszt társaságában az előző napi késeléses támadás helyszínén, a brit főváros pénzügyi negyedében, a Cityben, a London híd végében 2019. november 30-án. A támadó, a 28 éves Usman Khan két embert megölt és hármat megsebesített, mielőtt járókelők lefogták, majd rendőrök agyonlőtték. MTI/EPA/Vickie Flores

Mint arról az Infostart beszámolt, több ember megkéselt egy férfi Londonban, a gyanúsítottat a rendőrök lelőtték, a hatóságok terrortámadásként kezelik az esetet. Az öt sebesült közül ketten belehaltak sérüléseikbe.

A rendőrségi sajtótájékoztatón elhangzott, hogy

a férfin robbanóövnek látszó szerkezet volt,

amely azonban nem tartalmazott robbanóanyagot. A közösségi médiában megjelent felvételek tanúsága szerint a támadót járókelők teperték le és elvették tőle a kést, még mielőtt a hatóságok megérkeztek.

A férfi éveket ült terrorcselekményért börtönben, később pedig az Iszlám Állam nevű terrorszervezet állította, hogy egyik harcosa volt a késes támadó.