Nyitókép: Pixabay

Harmincezernél is többet bukhatnak az autósok ezen a biztosításon

Infostart / InfoRádió - Kiss Balázs (Pozsony)
2024. október 19. 06:20
A kötelező felelősségbiztosítási átlagdíjak visszafogottan, 3 százalékkal nőttek az idén az első kilenc hónapban. A casco biztosításoknál viszont 20 százalékos drágulás látható – mondta az InfoRádióban a Netrisk ügyvezető igazgatója.

A kötelező felelősségbiztosítási átlagdíjak az MNB második negyedévi adatai alapján 10 százalékkal drágultak éves szinten. Ehhez képest visszafogottan az inflációnál alacsonyabb mértékben, mindössze 3 százalékkal nőttek a Netrisken kötött kgfb-szerződések díjai az első kilenc hónapban. A casco biztosításoknál a drágulás jóval magasabb mértékű volt, itt 20 százalékos emelkedést lehet látni.

Ez azt jelenti, hogy a tavalyi évben a kötelező biztosítások 58 ezer forintos átlagos díja idén 59 ezer forintos éves díjra változott. Abban az esetben, ha az ügyfelek újrakalkulálják a biztosítási díjaikat, jelentős megtakarítást érhetnek el.

"A casco esetében már más a helyzet, itt több mint 20 százalékos drágulást láthatnak azok is, akik újraszámították a szerződéseiket. Az átlagos éves díjak 172 ezer forinton alakultak.

Azok, akik elmulasztják az újrakalkulálást, már bőven 200 ezer forint feletti átlagos éves díjat fizethetnek jövőre"

– mondta Besnyő Márton, a Netrisk ügyvezető igazgatója az InfoRádióban.

A Netrisk azt is összegyűjtötte, hogy a leggyakoribb márkák esetében mennyi az átlagdíj. Ismert: a kötelező felelősségbiztosítás és a casco esetében is erősen meghatározza a márka a biztosítások éves díját, hiszen különböző értékű autókról van szó. Magyarországon a legnépszerűbb, leggyakoribb márkák közül az idei év nyolcadik hónapjában

  • a Suzukik esetében a kötelező átlagdíja kevesebb mint 48 ezer forint, a casco pedig meghaladja a 120 ezer forintot.
  • a Daciákra szintén 48 ezer forintnál alacsonyabb átlagdíjjal kötöttek kötelezőt az érintettek, ennél a márkánál a cascodíj nem éri el a 105 ezer forintot.
  • a Toyotákra közel 57 ezer forintért kötöttek kötelezőt, a cascójuk viszont átlépi a 158 ezer forintos összeget.
  • az Opeleknél és a Fordoknál 60 ezer és 65 ezer forint kötelezők átlagdíja, előbbieknél a casco díja 116 ezer, utóbbiaknál 166 ezer forint volt.

A cég adatai szerint jelentősen, 22 százalékkal, 478 ezer fölé nőtt a megkötött kötelező biztosítások száma éves szinten.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Netrisk, Besnyő Márton
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást