Nyitókép: AndreyPopov/Getty Images

Szakértő: 2025-ben jelentős drágulás jöhet a lakáspiacon

Infostart / InfoRádió - Sipos Ildikó
2024. október 6. 08:00
Tovább gyorsíthatja az ingatlanok drágulását az a kormányzati bejelentés, amely szerint jövőre az önkéntes nyugdíjmegtakarításokat adómentesen lakáscélra lehet fordítani. A becslések szerint ez a lehetőség 300 milliárd forint extraforrást hozhat a lakáspiacra.

"A kínálat változatosan alakult, a kereslet pedig egyértelműen élénkült, ha az eladó lakások számát nézzük, akkor azt lehet látni, hogy augusztushoz képest 1,2 százalékkal nőtt a kínálat, ami stagnálásnak felel meg" – mondta Balogh László az InfoRádióban.

Az ingatlan.com vezető elemzője szerint az, hogy az egy évvel ezelőtti helyzethez képest 4 százalékkal kevesebb lakóingatlanból válogathatnak most a vevők, annak a jele, hogy a kereslet elkezdte középtávon felszívni a kínálatot a piacról. Úgy látja, hogy összességében még mindig rengeteg az eladatlan ingatlan, a két évvel ezelőtti kínálati szinthez képest ugyanis 20 százalékkal nagyobb most az eladó lakások és házak száma. Hozzátette, hogy a kereslet növekedése töretlen, éves szinten pedig 17 százalékkal több érdeklődés érkezett az eladó lakás- és házhirdetésekre a vevők részéről, mint egy évvel korábban.

"A kereslet élénkülésével párhuzamosan az árak is kimozdultak a stagnálásból: az év elején az éves árnövekedés még alig 1-2 százalékos volt, ez most július-augusztusra 6-7 százalékra gyorsult. A napokban a Nemzetgazdasági Minisztérium bejelentette, hogy adómentesen lehet az önkéntes nyugdíjpénztári megtakarításokat lakáscélra fordítani. Ez mintegy háromszázmilliárd forintot mozgathat meg a lakáspiacon, ami jelentős növekménynek tekinthető, hiszen az éves lakáspiaci forgalom két-háromezer milliárd forintot tesz ki" – fejtette ki az elemző.

Balogh László úgy számol, hogy az önkéntes nyugdíjpénztárból érkező pénzösszegek, illetve a lejáró kedvező kamatozású államkötvényekből származó megtakarítások nagy része is az ingatlanpiacra kerülhetnek. Szerinte ez a pénzeső 2025-ben az eddigi 6-7 százalék helyett akár 10 százalék feletti árdrágulást is okozhat a lakáspiacon.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
2025-ben még jöhet jelentős drágulás a lakáspiacon
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást