Nyitókép: Getty Images

Visszavágott Kína az európai elektromosautó-vámokra

Infostart
2024. augusztus 22. 19:06
Elégedetlen az uniós büntetővám mérséklésével Peking, intézkedést jelentett be.

Kína szubvencióellenes vizsgálatot indított az Európai Unióból származó tejtermékek behozatalával kapcsolatban egy nappal azután, hogy Brüsszel felülvizsgálta a Kínában gyártott és a közösségbe importált elektromos járművekre vonatkozó vámtervét, a büntetővám mértékére a kezdeti 37,6 százalékos mérték helyett most a 36,3 százalékos szintet javasolta.

Kína mostani intézkedése az emberi fogyasztásra szánt sajtot, tejet és tejszínt érinti - írta a Reuters.

Az Európai Unió Kínában működő Kereskedelmi Kamarája közölte: ha az egyik kormány kereskedelmi védelmi eszközöket vet be, arra gyakran a partnerország kormánya is hasonló intézkedéssel reagál. Ilyenformán a kínai döntés nem tekinthető váratlannak. Mindazonáltal figyelemmel kísérik a vizsgálatokat és remélik, hogy azok tisztességesen és átláthatóan fognak lezajlani. Egyúttal felszólították az érintett európai cégeket, hogy teljeskörűen működjenek együtt a kínai hatóságokkal.

A FrieslandCampina holland tejszövetkezet a Reuters szerint közölte, hogy tudomása van a Kínai Kereskedelmi Minisztérium szubvencióellenes vizsgálatának bejelentéséről, hozzátéve, hogy a nyomozáshoz szükséges információkat a törvényi és rendeleti előírásoknak megfelelően megadják. A vállalat csecsemőtápszereket értékesít Kínában. Ezenkívül egyik cége sűrített tejtermékeket és tejszínt értékesít a kínai piacon.