Nyitókép: MTI/Katona Tibor

Rekord a földeken: ilyen korán még sosem kezdődött az aratás

Infostart / InfoRádió - Sipos Ildikó
2024. június 20. 17:49
A szokásosnál jóval korábban, már június 6-7-én megkezdődtek az aratási munkák Magyarországon. A minőségről a szakértők szerint még korai nyilatkozni, a mostani becslések szerint bár nem lesz csúcstermés, de jó minőségű lehet idén a gabona.

Az aratás már lassan két hete megindult az őszi árpa betakarításával – mondta az InfoRádióban az Agrárminisztérium mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkára. "Még június 6-7 táján indultak el a kombájnok, amit nyugodtan mondhatjuk, hogy történelmi, mert ilyen korán a mi emlékezetünk szerint még nem indult meg a nyári aratási munka Magyarországon" – jelentette ki Feldman Zsolt.

Beszámolt arról is, hogy csaknem másfél millió hektáron folyik a betakarítás, a piaci viszonyok pedig sokkal kedvezőbben alakulnak idén, mint a korábbi években, igaz, erre szükség is van szerinte, mert az elmúlt időszak időjárási anomáliái kihatással vannak a terméseredményre.

A tavalyi évhez képest ugyanakkor nyugodtabb a piaci környezete a magyar szántóföldi növénytermesztésnek, mert az elmúlt háromnegyed évben 5,4 millió tonnányi magyar gabonát értékesítettek külföldön, 60 százalékkal többet, mint 2022 azonos időszakában, így a magyar termelői raktárak üresen várták az idei aratást.

"Aki visszaemlékszik a tavalyi évre, amikor azon kellett izgulnunk, hogy a 20-22 millió tonnányi hazai tárolókapacitás elegendő lesz-e a termés befogadására, annak egyértelmű, hogy az idei esztendő ilyen szempontból jóval könnyebb" – mondta az államtitkár.

Petőházi Tamás, a Gabonatermesztők Országos Szövetségének elnöke elmondta, egyelőre csak a nyugati megyékben nem indultak el az aratási munkálatok, a déli országrészeken viszont az árpa mellett már az őszi búza betakarításába is belekezdtek.

"Folyamatosan megy a munka, ebben a meleg időszakban nagyon jól tudunk haladni, mert a mostani napokban két műszakban tudnak dolgozni a kombájnok, mert reggeltől késő estig nincsen harmat" – mondta az elnök.

Ez azért jó hír, mert így gyorsan, akár már Péter Pál napjára, vagyis június 29-re a gazdálkodók végezhetnek az aratási munkákkal.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Aratási munkák
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást