Nyitókép: Tzuyang/YouTube

Szakember a dél-koreai influenszer extrém evéseiről: egy jó van benne…

Infostart / InfoRádió - Tatár Tímea
2025. január 27. 17:50
A hétköznapokba aligha szivárog be az ötkilós rántott húsok fogyasztása, bár nem kizárt, hogy néhány ember kedvet kap ehhez – mondta az InfoRádióban a Magyar Dietetikusok Országos Szövetségének elnöke a Budapestet "végigevő” Tzuyang koreai influenszer apropóján. A magyarok csaknem 70 százaléka túlsúlyos, túl sok az elfogyasztott kalória, kevés a mozgás, de az elhízáshoz a túlzott alkoholfogyasztás is hozzájárul.

Nemrég Magyarországra is ellátogatott a zabálásairól híres koreai influenszer. Tzuyang budapesti útján – többek között – elfogyasztott két kiló rántott húst és két nagy tál pacalpörköltet a Pléh csárdában. Járt egy steakétteremben, ahol háromkilónyi húst evett meg, majd kürtőskalácsot és bejglit nasizott. A Nyugati téri McDonald’s-ban pedig tíz hamburgert és rengeteg sült krumplit pusztított el.

Tzuyang „akcióit” illetően a szakember azt mondta: a videókat elnézve az egyetlen jó ezekben a nagy evésekben, hogy annyira hihetetlenek és extrémek, hogy egyértelműen azt sugallják: ez nem egy követendő példa. Hozzátette: bizonyos országokban, főként az Egyesült Államokban a különféle evőversenyeknek nagy hagyományuk van, de teljesen világos, hogy ezek nagyon messze állnak a hétköznapi gyakorlattól, illetve a táplálkozási ajánlásoktól.

"Dietetikusszemmel ugyanakkor a koreai influenszer „zabálásáinak” bizonyos szempontból pozitív kicsengése is lehet, ha ennek mentén lehet arról beszélni, hogy mi egy egészséges ételadag, hogy mi a mértékletesség, ami az egészséges táplálkozás fontos pillére" – jegyezte meg Szűcs Zsuzsanna az InfoRádióban.

Magyarországon alapvetően jellemző a túlzott kalóriafogyasztás, a felnőtt lakosság esetében 70 százalékhoz közelít az elhízás, amihez párosulhat kisebb mértékű fizikai aktivitás, alvásprobléma, a stresszkezelés hiánya vagy nem megfelelő volta. Hogy ennek tükrében mennyire jó ilyen akciókat látnia a magyaroknak, a szakember azt mondta: elképzelhető, hogy lesznek olyanok, akik kipróbálják, milyen egy többkilós rántott húst elfogyasztani, de nem valószínű, hogy ez a hétköznapokba be fog szivárogni.

Mindazonáltal jellemző, az elmúlt évtizedeknek a sajátossága, hogy az élelmiszeradagok mérete nő. Az éttermekben kapható, 10-15-20 százalékkal nagyobb adagok, az extra nagy menük, extra nagy kiszerelésű termékek – például az édességek esetében – pedig hosszú távon hozzájárulhatnak a túlsúly kialakulásához, ha rendszeresen fogyasztjuk.

Végül arra is felhívta a figyelmet, hogy Magyarországon jellemző a túlzott zsírfogyasztás, ami amúgy a legmagasabb kalóriatartalmú, legnagyobb energiasűrűségű tápanyag, és ezzel szembe állítható az alacsony zöldség-gyümölcs fogyasztás, ami a magas víztartalma miatt egy alacsony kalóriatartalmú élelmiszercsoport, ugyanakkor nagyon jól telít, laktat a magasabb rosttartalma miatt. Hazánkban szintén gondot jelent a túlzott alkoholfogyasztás, ami a zsír után a második legmagasabb energiatartalmú tápanyag, ami szintén hozzájárul a túlsúly kialakulásához.

KAPCSOLÓDÓ HANG:
A dél-koreai influenszer a dietetikus szemével – Szűcs Zsuzsanna
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást