Nyitókép: MTI/Balogh Zoltán

Kiderült, mi a legfőbb igény autóvásárláskor

Infostart
2022. szeptember 13. 11:18
A felmérés arra is rávilágított, hogy az autó birtoklásának igénye is különbözik egyes országokban.

Megosztó kérdés, ki mi alapján választ magának autót, illetve miért éppen az általa választott autó a lehető legjobb döntés, írja az autopro.hu. Az Egyesült Államokban felmérés készült arról, mik a legfontosabb szempontok autóvásárláskor.

Az adatokat 2021 nyarától 2022 nyaráig gyűjtötték a kutatók, összesen pedig 8400 amerikai felnőttet kérdeztek meg.

A megkérdezettek 56 százaléka említette az üzemanyag-takarékosságot, így ez a tényező lett a legfontosabb az amerikai autóvásárlók körében.

Ezt szorosan követi a biztonság, amit 55 százalék nevezett meg. Harmadik helyen a vételár következik, ez a vásárlók 46 százaléka szerint fontos tényező.

A megbízhatóság és a magas minőség egyaránt 43-43 százalék szerint komoly befolyásolási tényező autóvásárláskor, ugyanakkor a kényelem már nem olyan fontos: ezt csak 39 százalék említette meg. A lista végén a garancia és az ügyfélközpontúság áll 38, valamint a dizájn 32 százalékkal – tehát az amerikaiak nem a külső alapján választanak autót.

A felmérés kiterjedt arra a kérdésre is, hogy azok, akiknek éppen nincsen autója, akarnak-e venni egyet. A fejlett országok közül az Egyesült Államokban volt a legmagasabb a pozitív válaszok aránya: az autót nem birtoklók 33 százaléka szeretne venni egyet. Kanadában 23, Németországban 18, Hollandiában 17, Japánban pedig csupán 6 százalék ez az arány.

Ugyanakkor a szegényebb országokban az emberek vágynak az autóra: Nigériában az autó nélküliek 59 százaléka, Brazíliában 51, Pakisztánban 46, Indiában pedig a megkérdezettek 41 százaléka szeretne autót.