Nyitókép: Pixabay.com

Óráról órára változik a vadludak száma

Infostart / InfoRádió - Fehér Anna
2018. november 23. 12:22
Rekordszámú ludat várnak szombaton a Tatai Vadlúd Sokadalomra. A látványosság mellett egész nap tudományos előadások, játszóház és állatsimogató várja a látogatókat.

Ha északon befagynak a tavak és egyre fagyosabb az idő a ludak délre húznak, így óráról órára változhat a tatai tóvidéken tanyázó példányok száma – mondta az InfoRádiónak Orbán Zoltán, a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület szóvivője. A szakértő kiemelte: néhány hete rekordnak számító 65 ezer lúd gyűlt össze, egy hétre rá pedig alig több mint 50 ezer példány maradt.

Orbán Zoltán hozzátette, hajnalban és sötétedéskor van a legtöbb madár a tavon, de déli órákban is csapatostól térnek vissza inni a tóra. A Tatai Vadlúd Sokadalomra várt 20 ezer látogató nem zavarja a madarakat, ettől függetlenül az autók reflektorfényét nem szabad az éjszakázó állatok felé irányítani és bolygatni sem szabad a tavon pihenő madarakat. Mint mondta: ”több 10 ezer liba már évek óta ismer minket”.

Sokan jönnek külföldről és az ország távoli pontjairól ilyenkor Tatára, Orbán Zoltán mint az események házigazdája elmondta,

a nemzeti parkok és természetvédelmi szervezetek számos programmal várják a látogatókat.

Három nagy rendezvénysátrat állítanak fel: számos program, játék várja a gyerekeket, de lesznek kézművestermékek is. A természetvédelem világviszonylatban is elismert tudósai tartanak előadásokat.

Aki nem tud ellátogatni a hétvégi Tatai Vadlúd Sokadalomra, az az esemény honlapján élő közvetítésben követheti a programokat.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Tatai Vadlúd Sokadalom - Orbán Zoltán
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást