Nyitókép: Pixabay

Megharcolt egymással Buda és Pest, itt az eredmény

Infostart / InfoRádió - Kocsonya Zoltán
2025. november 26. 19:02
A Magyar Konyha magazin év végi mellékleteként megjelent a Gasztroséták Budapesten című kiadvány - 10 gasztronómiai szempontból jelentős fővárosi utcát ajánlva, éttermekkel, bisztrókkal, kávézókkal. Az InfoRádió Kitzinger Szonját, a kiadvány szerkesztőjét, a Magyar Konyha főszerkesztő-helyettesét kérdezte.

A Magyar Konyha magazin két éve indította el a Budapesti Gasztroséták rovatot, amelyben Budapest gasztronómiai értelemben izgalmas utcáit mutatták be.

„Nem kizárólag gasztrohelyeket ajánlunk, hanem arra buzdítunk ezzel a rovattal mindenkit, hogy merjen turista lenni a saját városában. Csodálkozzon rá homlokzatokra, műemléképületekre, és közben keressen gasztronómiai értelemben új helyeket” – mondta az InfoRádió kérdésére Kitzinger Szonja, aki arról is beszélt, hogy a rovattal a polgári séta intézményét próbálják egy kicsit a hétköznapokba visszacsempészni.

„Régen gyakran előfordult, hogy vasárnap megebédeltünk otthon a családdal, és elmentünk sétálni. Most mi van? Megebédelünk, és lefekszünk egyet szundítani. Inkább gyalogolni kéne, ledolgozni a kalóriákat!” – vélekedik a Magyar Konyha főszerkesztő-helyettese.

A Magyar Konyha eddig mintegy 20 budapesti utcát mutatott be a Gasztroséták rovatban. Jártak a II. kerületben, a Belgrád rakparton, a Sas utca környékén, sorra került a Nagymező utca, a „Kazinczy” és a „Népszínház”, de Kőbányára is ellátogattak, a Jegenye utcába.

„Nem igaz már az a tétel sem, ami nagyon sokáig tartotta magát Budapesten, hogy Budán halott a vendéglátás, ott kár is tulajdonképpen éttermeket nyitni”

– fogalmazott Kitzinger Szonja.

Bár a gasztroséta ajánlatok sorában túlsúlyban vannak a pesti oldal utcái, de Buda is erősödik ebből a szempontból, hangsúlyozta a szerkesztő, kiemelve a Bartók Béla utat, a Széll Kálmán teret és a Frankel Leó utcát.

A korábbi év végi kiadványokban top gasztrohelyek voltak különböző szempontok szerint elrendezve. Most ilyen nem történt, „egyszerűen fogjuk magunkat, sétálunk és megnézzük a portákat, kerültek ide éttermek, fine dining helyek, bisztrók, kiskocsmák, cukrászdák, kávézók, nagyon sokszínű a kínálat. Azt gondolom, hogy karácsonykor van idő sétálni, felfedezni, családdal lenni, jókat enni, beszélgetni, és remélhetőleg elolvasni a Magyar Konyha december-januári számát" – mondta a lap főszerkesztő-helyettese.

KAPCSOLÓDÓ HANG:
Budapesti gasztroséták - Magyar Konyha
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást