Nyitókép: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán

Orbán Viktor péntek reggel: a szerdai strasbourgi vita "rock and roll" volt

Infostart
2024. október 11. 07:56
Terjedelmes interjút adott Orbán Viktor miniszterelnök a Kossuth rádiónak péntek reggel. Szerinte Strasbourgban annak a bejelentése történt meg szerdán, hogy meg akarják buktatni a magyar kormányt, és azt is megmondták, ki vezesse. De Orbán Viktor bejelentette "az ellenállást". Meghirdette a 2025-ben reményei szerint 3-6 százalékos gazdasági növekedést szavatoló gazdasági stratégiát, 3 elemet fel is fedett.

Péntek reggel Orbán Viktor miniszterelnök a Kossuth rádió vendége volt, két nappal azután, hogy bemutatta Strasbourgban Magyarország soros EU-elnöki programját.

Először magáról a vitáról beszélt a kormányfő, ahol hevesen támadták az Orbán Viktor felszólalásában elhangzottakat, illetve a miniszterelnök politikáját is.

A miniszterelnök szerint "elég színvonalas vitát tudtunk volna rendezni" a versenyképességről Amerikával és Kínával szemben, a migrációról, a zöld átmenetről, az energiaárról, "van itt gond, amiről beszélhettünk volna, de akik összejöttek, vérgőzös állapotban voltak" Strasbourgban szerinte, "és nekünk jöttek", "rock and roll" volt. Ő felkészült a vitára, aztán azt kapta, amit.

Szerinte azért nem lehetett úriembereskedni, mert akkor baleknak néznék, "amilyen az adjon Isten, olyan a fogadj Isten, (...) elővettem az összes érvemet, tudásomat".

Azt hitte, az EP-képviselők valamilyen színvonalat azért mutatnak, de "a fenét, a béka feneke alatt volt az egész", kultúrsokkszerű állapotban érezte magát.

"De ez leülepszik, most már én is túl vagyok ezen. Megpróbáltam magyar szempontból megfejteni ennek az értelmét. Elég világosan kirajzolódik, hogy mi is történt.

Az EB és az Európai Néppárt vezetője bejelentette, hogy meg akarja buktatni a magyar kormányt. És azt is megmondták, hogy kiből álljon az új. Hogy ezt nyíltan belevágják a világ képébe, azért ennek a nyíltsága, szégyentelensége szokatlan"

- mutatott rá.

Szerinte a szocialisták Dobrev Klárát, a néppártiak Magyar Pétert szeretnék kormányon látni, ezt a szövetséget szeretnék Magyarország élére juttatni.

Magyarországtól az európai elit több dolgot szeretne:

  1. szálljon be a háborúba
  2. törölje a gyermekvédelmi törvényt
  3. engedje be a migránsokat.

"Láttuk ezt a remek esküvői szertartást, de mi is itt vagyunk. A magyarok nem ezt akarják, ellen fognak szegülni" -. szögezte le.

Az EU vezetésének mostani próbálkozása "ugyanolyan hónaljszagú volt, mint a Szovjetunió".

Reményei szerint most majd "lehiggadnak" a "jómadarak", és visszatérés lesz az európai stílusú politikához.

A vita miatt Magyarország javaslatairól szerinte kevesebb szó esik, pedig vannak:

  1. jöjjön létre a schengeni tanácskozások rendszere, ezen dőljön el, hogyan védekezzen Európa a migráció ellen, ez alá kell rendelni a Frontexet, amelynek nem "turisztikai szervezetnek" kéne lennie
  2. a migrációs probléma megoldásának másik pillére, hogy az érkezők sorsát az EU határain kívül bírálják el (hot-spotok), hogy ne legyenek élhetetlenek a nagyvárosok Nyugaton. "Egész Európa fordul, kell még egy kis idő."
  3. versenyképesség: csekély esély van az egyezségre, mert távol vannak az álláspontok, ezért Magyarországnak most saját magával kell foglalkoznia.

Közölte, a gazdasági kabinet csütörtöki ülésén körvonalaztak új gazdasági stratégiai irányokat, intézkedéseket, amelynek köszönhetően 2025 első negyedévében óriási növekedés jön.

Az intézkedések irányai:

  1. megfizethető lakhatás (kollégiumépítés, fiatalok lakáshoz juttatása, bérlési támogatás, falusi lakás- és házépítések támogatása, bürokratikus akadályok eltörlése)
  2. többéves minimálbér- és béremelési program, a cél az, hogy 1 millió forint legyen az átlagbér, jön a munkáshitel is
  3. kisvállalkozások akcióterve: méretnövekedési program, Demján Sándor-program lesz a neve, de még ez nem hivatalos.

"Én erre koncentrálok, a brüsszeliek meg egyék meg, amit főztek" - mondta Orbán Viktor.

Közben csökkenni fog a költségvetési hiány és az államadósság is.

Hamarosan az intézkedések kormányhatározatok, intézkedések formáját is öltik, ehhez viszont "új egyezségre" is szükség lesz, tárgyalni kell az érintettekkel.

Úgy látja, szeptemberben állt be a fordulat, de a fogyasztással kapcsolatos vitát nem tartja egészségesnek, nem lehet megmondani az embereknek, hogy a megtakarított pénzüket mire költsék, ha egyáltalán elköltik; a fogyasztási adatok közül a legfrissebbeket már egyébként nem is tartja annyira rossznak.

A gondot más okozza viszont: az európai járműipar lelassult a külső körülmények miatt, márpedig "mi

járműipari nagyhatalom vagyunk".

"Most áll át a gyártás elektromos hajtásra, mi erre sokat tettünk, nehogy az legyen, hogy jön az átállás, és itt marad 300-400 ezer ember munka nélkül. (...) A jövő autógyártását is Magyarországon kell tartani" - nyomatékosította.

Az átállásnak szerinte konkrét időpontja is lesz 2025 második felében.

Hosszú távon fényeseknek látja a magyar gazdaság kilátásait.