Nyitókép: MTI/Lakatos Péter

Óbuda előzetesben lévő vezetői miatt megoldást keres a helyi Fidesz

Infostart
2024. szeptember 13. 11:02
Óbuda-Békásmegyer kormánypárti képviselői levélben szorgalmazták, hogy a többi képviselővel még az októberi alakuló ülés előtt, egy nem hivatalos találkozón keressenek megoldást a vezetőség hiányában irányíthatatlanná vált kerület helyzetére.

Mint arról az Infostart is beszámolt, korrupció vádjával előzetes letartóztatásba került Óbuda újraválasztott polgármestere, Kiss László, valamint Czeglédy Gergő alpolgármester is. A két politikus legalább október 20-ig rendőri felügyelet alatt marad. A Központi Nyomozó Főügyészségen indult büntetőügyben az ügyészség indítványozta a június 9-én megtartott önkormányzati választáson újraválasztott Kiss László polgármester letartóztatásának három hónappal, 2024. december 16-ig történő meghosszabbítását.

Az ellenük felhozott vádakat mindkét politikus tagadja, a Demokratikus Koalíció koncepciós eljárást emleget. A kerület viszont jelenleg, és még várhatóan hetekig vezető nélkül marad, így működésképtelen

- írja az Index.

Éppen ezért Puskás Péter, Kozma János és Gyepes Ádám (Óbuda-Békásmegyer Önkormányzatának jobboldali képviselői) csütörtökön levélben kérték fel az idei önkormányzati választáson megválasztott képviselőket, hogy még az októberi alakuló ülés előtt egy informális találkozón közösen keressenek megoldást az irányíthatatlanná vált kerület helyzetének megoldására.

A konzultáción párthovatartozástól függetlenül minden olyan képviselő megjelenésére számítanak, aki felelősséget érez Óbuda-Békásmegyer helyzetének rendezésében.

Levelükben a jobboldali politikusok azt írják:

"Mi, Óbuda-Békásmegyer újonnan megválasztott képviselői ebben a drámai helyzetben is felelősséget érzünk szeretett kerületünk iránt. Mi, akik itt nevelkedtünk, ide jártunk iskolákba, ezernyi szép emlékünk van róla, nem hagyhatjuk, hogy a III. kerület közössége irányítás nélkül maradjon, eluralkodjon az anarchia. Hogy mi történt itt az elmúlt években, ki mit miért tett vagy nem tett, azt majd a bíróság eldönti. Nekünk, megválasztott képviselőknek most az a feladatunk, hogy politikai oldaltól függetlenül közösen cselekedjünk annak érdekében, hogy Budapest második legnépesebb kerülete, egyben Magyarország hatodik legnagyobb települése, szűkebb hazánk, Óbuda-Békásmegyer fejlődését biztosítsuk, az önkormányzat működőképességét fenntartsuk, a becsületén esett foltot letöröljük."

A konzultációt jövő hét csütörtökre tervezik - írja a lap. Az önkormányzati törvény szerint az alakuló ülést a polgármesternek kell összehívnia és levezetnie. Óbuda-Békásmegyer Önkormányzatának hatályos SZMSZ-e viszont azt mondja ki, hogy a polgármester akadályoztatása esetén a korelnök hívhatja össze és vezetheti le az ülést. Elméletben még az is előfordulhat, hogy a letartóztatásban lévő polgármester akár levélben is megteheti ezt.

Viszont a polgármesterek kiemelt feladata, hogy helyettesítésének jogilag rendezett körülményeit biztosítsa, akadályoztatása esetén ugyanis a jogszerű működés törvényi feltétele, hogy legyen helyettese, aki teljeskörűen ellátja a polgármesteri feladatokat, dönthet a polgármesteri hatáskörökben. A törvény többek között ezért is teszi legalább egy, a polgármester általános helyettesítésére jogosult alpolgármester megválasztását az alakuló ülés egyik kötelező napirendi pontjává. Mint írják,

amíg a bíróság jogerős ítéletben ki nem mondja a polgármester bűnösségét, addig az ártatlanság vélelme Kiss Lászlót is megilleti, tehát elvileg a börtönből is tehet javaslatot az alpolgármester személyére.

Ettől függetlenül akár úgy is dönthet, hogy lemond tisztségéről, és kezdeményezheti az októberi alakuló ülésen a képviselő-testület feloszlatását.

Bús Balázs, Óbuda korábbi fideszes polgármestere az Indexnek úgy fogalmazott, hogy: "Egyetlen járható út van: az alakuló testületi ülésen, ami októberben lesz, fel kell oszlatnia a testületnek önmagát. Kiss Lászlónak és Czeglédy Gergőnek már most le kell mondania, és új választásokat kell kiírni Óbudán."

Az újraválasztott polgármestert és az alpolgármestert minősített vesztegetéssel gyanúsítják, az ügynek jelenleg 16 érintettje van.