Nyitókép: MTI/Bruzák Noémi

Nagy arányban vetik alá magukat a "jóember-vizsgálatnak" a gyermekvédelemben dolgozók

Infostart
2024. szeptember 6. 10:28
A Belügyminisztérium gondoskodáspolitikáért felelős államtitkára szerint alapérdek, hogy megbízható és tiszta emberek szolgáljanak a gyermekvédelemben.

A gyermekvédelmi rendszert az utóbbi két hónapban az öt százaléknál kevesebb dolgozó hagyta el, ami azt jelenti, hogy az állomány 95 százaléka a rendszerben maradt és elfogadta azt a típusú kötelezettséget, hogy aláveti magát a kifogástalan életvitelről szóló, valamint a pszichológiai vizsgálatnak -nyilatkozta a Magyar Nemzetnek Fülöp Attila.

A Belügyminisztérium gondoskodáspolitikáért felelős államtitkára kiemelte: tehát partnerek abban, hogy az első lépést megtegyük és új minőség jöjjön létre a gyermekvédelemben, ez a legfontosabb.

Az államtitkár úgy fogalmazott: "nagyon sok minden elhangzott az utóbbi időszakban, amiket tisztába kell tenni. A július elsején hatályba lépett új gyermekvédelmi törvény minőségi követelményeket határoz meg. A gyermekotthonokban nevelkedő, szülők nélkül maradt gyermekek érdeke és védelme mindennél fontosabb. Csak olyan emberekre bízhatjuk ezeket a gyerekeket és a gyermekotthonok vezetését, akikben bízhatunk, akikről tudjuk, hogy nem azért akarnak kiszolgáltatott gyermekek közelében dolgozni, hogy aztán bántsák, kihasználják őket."

Mint mondta: ezért vezették be az alkalmassági vizsgálatot. Ez a kötelezettség mindenkire vonatkozik, aki szakmai munkát végez, vezetőre és nem vezetőre, így többek között a nevelőszülőkre és a gyermekotthonban dolgozó nevelőkre is.

Az összesen 12 257 emberből mindössze 170-en voltak, akik megtagadták annak az adatlapnak az aláírását, amellyel a Nemzeti Védelmi Szolgálat (NVSZ) felé történő ellenőrzésnek eleget tudtak volna tenni - emelte ki Fülöp Attila. Ez a dolgozók mindössze 1,4 százalékát jelenti.

Az államtitkár szerint "a rendet mindenki szereti, a rendteremtést sokan utálják."

Fülöp Attial hangsúlyozta: létrejön majd egy új minőség a gyermekvédelemben, és azzal már mindenki egyet fog érteni.

Hozzátette: a vizsgálatok teljes megújulást jelentenek abból a szempontból, hogy ki dolgozhat a gyermekvédelemben.