Nyitókép: Wikipedia

Itt a magyarázat, miért van a Balatonnál idén rendkívül sok árvaszúnyog

Infostart
2024. szeptember 3. 18:29
Az árvaszúnyogok az emberre teljesen ártalmatlanok, legfeljebb zavaróak lehetnek, amikor nagy számban rajzanak. Mennyiségük nagyban összefügg a tó vizének minőségével.

A Balatonnál mostanában (2024 augusztus) tapasztalhattunk, hogy esténként jellegzetes zúgó-zümmögő hang kíséretében tömegesen rajzott egy szúnyognál nagyobb méretű, zöldes színű rovar, amely napközben a partmenti növényzeten pihent és csak zavarásra reppent fel. E rovar a balatoni árvaszúnyogok egyik jellegzetes, nagytestű faja, a Chironomus balatonicus - írja a HUN-REN. Leszögezik: az árvaszúnyogok nem csípnek, tehát nem kell félni tőlük.

Az árvaszúnyogok lárvái a tó üledékében nevelkednek, és onnan rajzanak ki, jellemzően két nagyobb hullámban késő tavasszal/kora nyáron, valamint augusztusban és szeptemberben. A mennyiségük területenként eltér, a Szigligeti- és Keszthelyi-medencében jóval gyakoribb, de ezen felül évente változhat, mekkora mennyiségben fordulnak elő.

Ez azzal magyarázható, hogy a faj mennyiségét alapvetően befolyásolja a táplálékukként szolgáló mikroszkopikus algák mennyisége.

Mint írják, ahol és amikor nagyon kevés volt az alga a megelőző időszakban, ott szinte alig találkozhatunk velük. Azonban amikor az algák mennyiségét jellemző klorofill-a koncentráció átlépi a 20 mikrogramm per liter értéket, azt követően az árvaszúnyogok nagyon felszaporodhatnak, magasabb algatermés esetén akár tömeges szintet is elérve.

A balatoni árvaszúnyog az 1980-as és 1990-es években volt nagyon gyakori, sokszor az embereket is zavaró mértékű rajzásokkal. Ahogy javult a vízminőség, az algapopuláció visszaesett, és az 1990-es évek végétől napjainkig csak viszonylag ritkán, és inkább a Balaton nyugati részén lehet e rovarokkal találkozni.

Idén viszont, valószínűleg a tartósan magas vízhőmérséklet miatt is, az algák mennyisége a nyár végén a tó egészében magasabbnak bizonyult, mint az előző években, ez pedig lehetővé tette a szokásosnál nagyobb árvaszúnyog-állomány kialakulását.

Fontos viszont tudni, hogy az árvaszúnyogok fontos szerepet töltenek be a tó anyagforgalmában, a megtermelődött algákat elfogyasztva, azon felnőve, alapvető táplálékot biztosítanak a halak és a víz mentén élő madarak, kétéltűek számára - írják.

Vagyis az árvaszúnyogok tömeges megjelenése egyrészt jelzi a magasabb algakoncentrációt, de egyben kedvezőbb életfeltételeket is teremtenek más vízi élőlények számára. A kutatók azt tanácsolják, hogy ha szeretnénk csökkenteni a rovarok számunkra zavaró hatását, akkor napközben kerüljük a pihenőhelyükként szolgáló bokrok és fák bolygatását, továbbá vegyük figyelembe, hogy éjszaka vonzza őket a fény.