Nyitókép: Pexels

Lesz-e ma budapesti tűzijáték? Itt a kitűzött időpont, szokatlan bejelentés érkezett

Infostart
2024. augusztus 20. 15:14
Időközben még egy vármegyére másodfokú figyelmeztetést adott ki a HungaroMet felhőszakadás veszélye miatt.

Mint korábban ígérték, 15 órakor döntést hozott az operatív törzs arról, hogy a Budapest térségében várható záporok, zivatarok miatt megtartják-e 21 órakor az augusztus 20-i tűzijátékot.

"Mostantól óránként dönt az operatív törzs a budapesti tűzijáték megrendezéséről "- jelentette be Kovács Zoltán, az ünnep biztonságos lebonyolításáért felelős operatív törzs vezetője az M1 aktuális csatornán a sokak által várt időpontban. A nemzetközi kommunikációért és kapcsolatokért felelős államtitkár elmondta:

időjárási szempontból szokatlan helyzet állt elő, a légkörben nagy a bizonytalanság, az előrejelzések szerint valószínű záporok, zivatarok kialakulása.

"Nem látjuk még pontosan előre az estét, éppen ezért úgy döntöttünk, hogy óránként értékeljük a helyzetet, az emberek és a rendezvények biztonságát szem előtt tartva, folyamatosan értesítjük az embereket a fejleményekről" - tette hozzá.

Ez azt jelenti, hogy bármikor lefújhatják az esti tűzijátékot és bejelenthetik, hogy egy másik napon rendezik meg a minden korábbinál nagyobbnak és látványosabbnak ígért programot.

Ezzel együtt azonban úgy készülnek, hogy megtartják ezt is és a Szent Jobb-körmenetet is. Szavai szerint az egyházzal egyeztetve abban maradtak, hogy a Szent István Bazilikában tartják a szentmisét, majd ha az időjárás engedi, a körmenetet is. A rendőrség és a szervezők felkészültek, hogy az időjárási, helyszíni viszonyoknak megfelelően hozzanak döntéseket - jegyezte meg. Az államtitkár szavai szerint minden eszközük, lehetőségük megvan arra, hogy valós időben információt tudjanak közölni és értesítsék a nézőket a változásokról.

Délután háromnegyed egykor egyébként frissítette egyik figyelmeztetését a HungaroMet: Veszprém mellett már Hevesre is másodfokú, narancssárga jelzést szerepel a térképen. Budapest, Pest vármegye továbbra is citromsárga jelzéssel szerepel.