Nyitókép: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán

Amerikai típusú nagy stratégia és útkeresés – elemzők Orbán Viktor beszédéről

Infostart
2024. július 29. 15:03
Boros Bánk Levente (Nézőpont) és Horn Gábor (Republikon) elemezte az InfoRádióban a miniszterelnök szombati, Tusnádfürdőn elmondott beszédét. Előbbi szerint amerikai hagyomány úgynevezett nagy stratégiát alkotni, utóbbi viszont arra utalt, hogy a kormányfő durva tévedésben van.

Szombaton immár 33. alkalommal szólt a táborlakókhoz Orbán Viktor miniszterelnök Tusnádfürdőn.

Boros Bánk Levente, a Nézőpont Intézet elemzési igazgatója az InfoRádióban elmondta, minden tusnádfürdői beszéd más, de az közös bennük, hogy inkább mélyebb összefüggései vannak, mintsem egyszerűen belpolitikaiak.

"Olyan stratégiát hirdetett meg, amely a modern politikai gondolkodásban és a kormányzásban sem volt jelen eddig. A nagy stratégia megadásának az Egyesült Államokban van hagyománya, kormányokon és pártokon átívelően, középtávon meghatározva egy ország külpolitikai és politikai irányát. Ez az, amit meghirdetett most Orbán Viktor" – szögezte le.

A stratégia lényegében szerinte egy doktrína: a magyar nemzetet hogyan kell úgy elhelyezni a világpolitikában, hogy közép- és aztán hosszú távon is sikeres legyen. Összességében azonban a miniszterelnök szerinte politikailag nem mondott újat, "nagy változás nem történt az elmúlt egy évben".

"Még nem látjuk, az amerikai elnökválasztásnak mi lesz az eredménye, az nagyban fogja befolyásolni a magyar nagy stratégiát, ezért nem lehet a stratégia summáját tárgyalni. A háború, az EU-s és a geopolitikai viszonyok nagyban hasonlítanak az egy évvel korábbiakhoz" – jegyezte meg még.

Hogy a kormányfő egyes megjegyzéseiből következik-e az, hogy Orbán Viktor esetleg az unióból való kilépést is előkészítheti-e, arról azt mondta, valóban támadási felületet jelenthet egy-egy, ilyen következtetésre engedő szó akár itthon, akár külföldön, de ő nem látta ezt a beszédben.

"Még mindig érvényes az a kijelentése, hogy Magyarország lesz az utolsó, amely tartani fogja a tetőt, hogy össze ne omoljon az EU.

Nem gondolom, hogy a nagy stratégiának eleme vagy célja lenne az unió elhagyása" – jelentette ki.

Horn Gábor, a Republikon Alapítvány kuratóriumának elnöke az InfoRádióban viszont úgy fogalmazott, "Orbán Viktor magabiztos tanítóbácsiként próbált egy újabb virtuális valóságot elénk festeni", de erre volt már kísérlet, ami most új volt, az az "apokaliptikus fordulat" víziója, az 500 év emlegetése.

"Nem meglepő, de érdekes volt, hogy lényegében egyetlen szó sem esett Magyarországról" – húzta alá.

Szerinte nagy nemzetközi víziója durva félremagyarázásokkal, hazugságokkal tarkított, akár Ukrajna, akár Oroszország, akár a lengyel vagy a nyugat politikával legyen az kapcsolatban.

"A keleti világ győzelmét jósoló Orbán Viktort már hallottuk, az újszerű a vészjelzéseket leadó, de a megoldást tudó Orbán Viktor volt" – tette hozzá.

A világrend változása egyéni magyarázatának a hátterében szerinte az állhat, hogy

Orbán Viktor keresi a helyét, de nem Magyarországét, hanem a sajátját,

közvetítő szerepben szeretne lenni, de közben "lényegében leírta a nyugati világot", közben viszont a magyarság egy része nem éppen kelet felé veszi az irányt, amikor elhagyja Magyarországot.

Orbán Viktor "durva tévedései" között említette, hogy a nyugati világ befogadó volta annyira újszerű lenne, hisz ez mindig is így volt, "Németországba például már a hetvenes évek óta özönlenek a török vendégmunkások, milliószámra", és "jelentik a gazdasági fellendülés reményét".


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Tusványos - Boros Bánk Levente, Nézőpont
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást
Tusványos - Horn Gábor, Republikon
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást