Nyitókép: Getty Images

Már csak pár óra, és itt a hőpokol – ma megdőlhet az abszolút melegrekord is

Infostart / InfoRádió - Tatár Tímea
2024. július 16. 14:18
A keddi maximum hőmérséklet nagyjából délután fél öt és öt óra között állhat be, utána kezd majd fokozatosan enyhülni az idő egészen estig, de újabb trópusi éjszakában lesz részünk, vagyis szerda hajnalban is elég meleg lesz – mondta az InfoRádióban Kókai Ádám.

Az idei melegrekord mellett ma arra is megvan az esély, hogy a valaha mért legmagasabb hazai csúcshőmérsékleti érték (41,9 Celsius-fok) is megdől, amit 2007-ben Kiskunhalason mutatott a hőmérő. Kókai Ádám, a HungaroMet meteorológusa az InfoRádióban elmondta: a 2024-es év eddigi legmelegebb napja lehet a mai, ugyanis még jó néhány hét hátravan a nyárból, és érkezhet még jelentős hőhullám. Az ugyanakkor kijelenthető, hogy a Kárpát-medencében jelenleg tomboló hőhullám tetőpontja Magyarországon ma várható.

A legmelegebb a Dél-Alföldön lesz kedden, a meteorológus szerint ott dőlhet meg a napi országos melegrekord, ami 40 fokot jelent. 1928-ban Hajdú-Bihar megyében, Szerep községben mérték ezt az értéket. Kókai Ádám úgy véli,

várhatóan közel kerülünk ma a már említett 41,9 fokos abszolút rekordhoz, és azt sem lehet kizárni, hogy megdől.

Ma az ország nagy részén napközben 35 fok fölé emelkedik a hőmérséklet, és bár északnyugat felől érkezik egy hidegfront, inkább csak „súrolni” fogja hazánkat, és a következő napokban is a felettünk kialakuló hőkupola határozza meg a hazai időjárást. Kókai Ádám hozzátette: csak egy „árnyalatnyival” enyhül az idő, továbbra is forróság lesz idehaza a következő napokban, és 35 fok körüli csúcsértékekre lehet számítani.

Hazánk területére dél felől érkezett a forró, szubtrópusi eredetű levegő, és a földrajzi közelség miatt van jelenleg a Dél-Alföldön a legmelegebb.

Az abszolút hazai melegrekord a meteorológus szerint az ország délkeleti csücskében, a Viharsarok térségében vagy a Körös–Maros köze környékén dőlhet meg.

Az elmúlt három napban a Hajdú-Bihar vármegyei Körösszakálon születtek új hőmérsékleti rekordok, ahol most már tartósan 40 fok körül alakul a hőmérséklet, így van rá esély, hogy a Berettyóújfalui járásban található község kerül be a történelemkönyvekbe, de Kókai Ádám szerint akár Lőkösháza is szóba jöhet a rekorddöntéssel kapcsolatban.

A mai maximum hőmérséklet nagyjából délután fél öt és öt óra között állhat be, utána kezd majd fokozatosan enyhülni az idő egészen estig. A meteorológus elmondta: várhatóan nem süllyed nagyon mélyre a hőmérséklet, csak kisebb mérséklődésre számíthatunk, vagyis újabb trópusi éjszaka vár ránk. Ilyenkor a minimum hőmérséklet nem csökken 20 Celsius-fok alá. Kókai Ádám tájékoztatása szerint keddről szerdára virradóra várhatóan 20 és 25 fok közötti minimumokra van kilátás, vagyis elég meleg lesz hajnalban is.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Kedden megdőlhet az abszolút melegrekord Magyarországon
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást