Nyitókép: MTI/Czeglédi Zsolt

Ez van, ha sok tojást eszik

Infostart
2024. április 15. 05:15
A tojás az egyik legmegosztóbb élelmiszer, amelynek folyamatosan változik a megítélése, mégis, majdnem minden nap találkozhatunk vele az étkezéseink során valamilyen formában. Sokan pedig egyenesen vele kezdik a napot, lágytojás, vagy rántotta formájában.

Habár korábban a szakértők óva intettek bennünket attól, hogy akár minden nap fogyasszunk tojást, a legújabb kutatások szerint nem hogy nem ártunk vele, de még jót is teszünk a szervezetünknek - írja az agroinform.hu.

Az ausztráliai nemzeti egészségügyi szervezet, a National Health & Medical Research Council kutatása szerint

nincs alapja annak a tévhitnek,

miszerint a túlzott tojásfogyasztás szívbetegségekhez vezet, azonban arra valóban oda kell figyelni, hogy minél kevesebb telített zsírt vigyünk be a szervezetünkbe, melyek többek között a vajban, az édességekben, a vöröshúsokban és a sajtokban találhatók meg.

A tojásnak kicsi a kalóriaértéke, ugyanakkor fehérjékben dús, zsírokban szegény, vitaminokban és ásványi anyagokban gazdag élelmiszer, így érdemes fogyasztani.

A tojás kevés telített zsírt tartalmaz, ellenben igen sok benne az omega-3 zsírsav, így fogyasztása véd minket a szívbetegségekkel szemben, de nagyon fontos az agy, a szem és az idegrendszer számára is. Segít az Alzheimer-kórral szemben is, a benne lévő fehérjék pedig elengedhetetlenek a sejtek növekedéséhez és megfelelő működéséhez.