Nyitókép: guvendemir/Getty Images

Jönnének a magyar harci drónok - íme, a javaslat

Infostart / InfoRádió - Herczeg Zsolt
2023. június 15. 14:08
Harci drónok gyártására és beszerzésére tett javaslatot Simicskó István volt honvédelmi miniszter az Országgyűlésben. A KDNP frakcióvezetője a jövő évi költségvetés parlamenti vitájában szólalt fel.

Simicskó István KDNP-s frakcióvezető szerint a Honvédelmi Minisztérium kétmilliárd forintos költségvetése kellő garanciát nyújt a magyar emberek biztonságának megőrzésére.

"Ebben benne van mintegy 162 milliárd forinttal a sport ágazat is, hiszen az is odakerült a Honvédelmi Minisztériumba, de ez a pontosan 1985,4 milliárd forintos fejezeti forrás egy jelentős növekedés, és kellő garanciát nyújt arra, hogy Magyarország biztonságban legyen és a magyar emberek, a magyar családok védelme megoldott legyen."

A volt honvédelmi miniszter rámutatott, hogy a modern hadviselésben egyre nagyobb szerephez jutnak a harci drónok. Meglátása szerint nagyon fontos lenne az orosz-ukrán háború tapasztalatait megvizsgálni és áttekinteni. Úgy tudja, hogy folyik a kormányzatban ez a munka, hiszen jól látható, hogy a harci drónok jelentősége és szerepe egyre inkább meg fogja határozni a háború kíméletét.

"Ez egy új fegyvernem, óriásit fejlődött az elmúlt néhány hónapban is ez a technika, technológia, tehát nyilván

jó lenne, ha hazai fejlesztés is rendelkezésre állna, de jó lenne, ha a beszerzésekben is gondolnia a tárca majd erre.

A honvédelmi kormányzat figyelmét ezúton is igyekszem fölhívni és bátorítani őket ezen az úton, hiszen látjuk, hogy a törökök milyen fejlesztéseket tettek, illetve a Bayraktar drónok esetében az irániak milyen eszközöket állítottak össze ugye. Az orosz hadsereg ezeket alkalmazza, de az orosz fejlesztések is elindultak, nem beszélve az amerikai fejlesztésekről. És 2017-ben volt szerencsém biztatni a honvédséget arra, hogy alakítsunk ki egy drónfejlesztési stratégiát is. Bízzunk benne, hogy ez most nagyobb lendülettel előre fog haladni."

A 2017-ben elindított Honvéd Kadét Program keretében már több mint 130 iskolával van szerződése a Magyar Honvédségnek, ami erősítheti a toborzómunkát - mondta a KDNP parlamenti frakcióvezetője.

A volt honvédelmi miniszter fontosnak nevezte, hogy 66,5 milliárd forinttal nő a katonák lelki gondozását végző tábori lelkészi szolgálat támogatása.

(A nyitókép illusztráció, egy török Bayraktar drón látható rajta.)


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Országgyűlés - 2024-es költségvetés - harci drónok
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást