Nyitókép: MTI/Balazs Mohai

Orbán Viktor: március 15-re minden 60 év fölötti regisztrált be lesz oltva

Infostart
2021. február 5. 07:58
A miniszterelnök péntek reggel a Kossuth rádióban azt közölte, legkésőbb április elejére védett lesz 2 millió ember a koronavírus okozta megbetegedéstől.

Csütörtökön a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara gazdasági évnyitóján Orbán Viktor bejelentette az újraindulás és nyitás várható, körülbelüli menetrendjét, és fázisokra is osztotta a tervezett lépéseket. Péntek reggel szokása szerint az operatív törzs ülésén kezdett a Belügyminisztériumban, majd a Kossuth rádiónak adott hosszabb interjút (ITT MEGHALLGATHATÓ), a járványszámokkal kezdett.

1576 új fertőzött, 98 halott csütörtökön, 3638 kórházi ápolt, 302 gépi lélegeztetett – ismertette a legfrissebb számadatokat, és kommentálta is:

"a helyzet javulása megállt,

némi romlásról kell beszámolnom". Ám 92 ezer olyan ember is van, aki már két oltást is kapott.

Összességében úgy látja, március elejére érünk el oda, hogy a már legalább egyszer beoltottak száma és a fertőzésen az elmúlt fél évben átesettek száma meghaladja az 1 millió főt, március 15-re pedig minden regisztrált 60 fölötti be lesz oltva; "aki nem regisztrál, azon nem tudunk segíteni" – mondta.

"Ha a kínai vakcinát is használni tudjuk, április elejére 2 millió fölött lesz a védettek száma"

– folytatta arra utalva, hogy az elmúlt fél évben megfertőződöttek is védetteknek tekintendők. Ez a szám a "legrosszabb eset", ennél csak jobb lehet. Hozzátette, a kínai vakcináról Szerbiából biztató gyakorlati hírek érkeznek.

Még azt is megemlítette, hogy "talán már a jövő héten" bevethető lesz Magyarországon az orosz Szputnyik V vakcina.

Úgy látja, a gyógyszergyárak csatájáról is szó van közben, amit "mi nem értünk, és ellenszenves is, mert ne játsszanak az életünkkel", de emellett érzékeli a hatalomért folytatott ellenzéki küzdelmet is, most mégis "a baloldal túl messzire ment, átlépett egy olyan határt, amelyet nem szabad".

Szót ejtett – brüsszeli "vakcinaviszonylatban" – arról is, hogy a pénz nem lényegtelen, de az élet fontosabb, ez az EU-ban talán nem annyira egyértelmű, mint Budapesten.

Nyitás

A gazdasági évadnyitón elmondottakat összefoglalva elmondta, megérti, hogy a vendéglátósok és az idegenforgalomban dolgozók idegesek.

"Édesanyámmal beszéltem, mondta, csináljak már valamit" – említette.

Megerősítette viszont, hogy a várható nyitást egy online nemzeti konzultáció fogja megelőzni, ahogy korábban is.

A konzultáció két hétig tart majd.

Orbán Viktor számára a járványügyi védekezés sikeressége a munkahelyek számától függ.

A gazdaság újraindításáról szóló bejelentések részleteit ITT olvashatja.

Szerinte 5,1-5,2 százalékos lesz a 2020-as visszaesés mértéke, ami nemzetközi összevetésben a negyedik körüli helyet jelenti.

A vendéglátósoknak egyébként igazat ad abban, hogy az ő megsegítésük lassú volt eddig, de ezt az akadályt a kormány elhárította, ehhez járul még az újrainduló kamatmentes hitel – 10 év, 10 millió forint, 3 év moratóriummal – a legkisebb vállalkozásoknak.

A nyitásra visszatérve elmondta, mindent elképzelhetőnek tart, azt is, hogy

gyorsabb nyitás lesz azok számára, akik védettnek tekinthetők,

de ez a konzultáció eredményétől is függ.

Kommentálta még a demográfiai és a házasságkötési adatokat is.

"2010-ben kezdtük meg a máig tartó kormányzásunkat, azt látom, nagy eredményeket ért el Magyarország az öntudatra ébredés és az önbecsülés területén, úgy látom, szépen is nevelik a gyermekeket a családokban. Azt kell mondanom, hogy a családokon lehet látni, hogy milyen állapotban van egy közösség, jelen esetben a nemzetünk. És jobb állapotban van" – ecsetelte.

A kormányfő nem választási ciklusokban gondolkodik, hanem nemzedékekben, de ennek alapfeltétele, hogy "megszülessenek a nemzedékek". Úgy látja, a szülőkben mindig benne van az ösztön, hogy a gyermeküket minél hamarabb saját lábra állítsák, ehhez ad lehetőséget és segítséget a fiatal felnőttek esetében 25 éves korig a kormány.

"A gyermek a mi felfogásunk szerint közjószág is, érték, de minden évben vannak erről viták, meg kell védeni egy evidensen jó álláspontot is" – zárta gondolatait.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!