Megállapodtak az ENSZ-tagországok a globális migrációs csomag szövegéről, Magyarország nem ért egyet a tervezettel - a nap hírei

Infostart / InfoRádió
2018. július 14. 22:43
Katonai parádéval ünnepelte legnagyobb nemzeti ünnepét Franciaország. Több mint 7300-an vettek részt a Balaton-átúszáson, az átevezés is sikeresen zárult.

Megállapodtak az ENSZ-tagországok a világszervezet globális migrációs csomagjának szövegéről, amely a hivatalos indoklás szerint biztonságosabbá és szabályozottá teszi a migrációt. A magyar kormány nem ért egyet a tervezettel, mert szerinte annak középpontjában a migránsok jogai állnak. A tagországokra jogilag nem kötelező dokumentumot hivatalosan december közepén fogadhatják majd el a marokkói Marrákesben. Az Egyesült Államok még tavaly kivonult a tárgyalásokról. Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter pénteken New Yorkban azt mondta: mivel a csomag előírja nemzeti programok megalkotását a végrehajtás érdekében, szerdán arra tesz előterjesztést a kormánynak, hogy Magyarország lépjen ki a globális migrációs csomag elfogadásának folyamatából.

Izlandot választotta be az Emberi Jogi Tanácsba az Egyesült Államok helyére az ENSZ Közgyűlése. Washington júniusban lépett ki a világszervezet genfi székhelyű testületéből. Izlandot a nyugati országok jelölték az időközi választáson. Az amerikai nagykövet azzal indokolta a távozást, hogy Washington szerint az Emberi Jogi Tanács munkáját nem az emberi jogok helyzete, hanem politikai megfontolások motiválják. A világ számos országa - köztük Oroszország és az Európai Unió is bírálta akkor az amerikai lépést.

Katonai parádéval ünnepelte legnagyobb nemzeti ünnepét, az 1789-es nagy francia forradalom kezdetének, a Bastille bevételének napját Franciaország. A Champs-Élysées-n díszszemlét tartottak, melyen mintegy 4300 katona vonult fel Emmanuel Macron elnök, a kormány tagjai és több ezer néző előtt. Szombat este hagyományos módon nagy tűzijátékot rendeztek az Eiffel-toronynál. Az ünnepségek jelentős rendőri biztosítás mellett zajlottak, országszerte 110 ezer rendőr és csendőr vigyáz a biztonságra, Párizsban és agglomerációjában 12 ezer rendfenntartót vezényeltek a közterekre. Nizzában a két évvel ezelőtti terrortámadás 86 áldozatára emlékeztek.

Izraeli sajtójelentések szerint háborúshoz közeli helyzet alakult ki a Gázai övezet határvidékén a kölcsönös rakétacsapások miatt. Az övezetet ellenőrző Hamász több mint száz rakétát lőtt ki Izraelre, amire az izraeli haderő 2014 óta a legerősebb légicsapásokkal felelt. Eddig több mint százharminc alkalommal riadóztatta az érintett környéken élőket az izraeli polgári védelem. Összehívták vasárnapra a biztonsági kabinet rendkívüli ülését.

Egész Horvátország készül a labdarúgó-világbajnokság vasárnapi döntőjére, amelybe története során először jutott be a horvát nemzeti csapat. A rivális Franciaországban fokozott a biztonsági készültség. Horvátországban országszerte későbbre halasztják a miséket, előadásokat, bezárnak a múzeumok és több élelmiszer-kereskedelmi rövidebb ideig tart nyitva. A rendőrség 4600 útlevelet adott ki sürgősségi eljárásban. Franciaországban a döntőre óriáskivetítőt állítanak fel a Mars-mezőn létrehozott szurkolói zónában, ahová 90 ezer embert várnak. A bronzmérkőzést - története eddigi legjobb eredményével - Belgium nyerte Anglia 2-0-s legyőzésével.

A hon- és rendvédelmi dolgozók érdemi illetményemelését sürgeti az LMP. Demeter Márta, az ellenzéki párt országgyűlési képviselője elmondta: ezen a két területen még mindig a 2008 óta változatlan, 38.650 forintos köztisztviselői alapjárandóság alapján számítják a fizetéseket, amelyek elvesztették versenyképességüket. Emiatt a honvédségnél és a rendvédelmi szervezeteknél is óriási a létszámhiányA Fidesz frakció úgy reagált: az elmúlt években egyszer sem lehetett az LMP-re számítani Magyarország védelmében, a katonák és rendőrök illetményemelésében.

Több mint 7300-an vettek részt a Balaton-átúszáson. A legidősebb úszó a férfiaknál 82, a nőknél 80 éves volt. Az úszóknak 5,2 kilométeres távot kellett teljesíteniük Révfülöp és Balatonboglár között. Az ugyanezen a napon megtartott 10 kilométeres Balaton-átevezésen több mint 670 hajó csaknem 1400 versenyzője vett részt. A Magyar Kajak-Kenu Szövetség és Fonyód közösen szervezett eseményén az indulók között több olimpiai bajnok sportoló, valamint számos közismert személyiség is részt vett.