Nyitókép: MTI/Szigetváry Zsolt

Kormányválság alakult ki Csehországban, koalíciós tárgyalások jönnek

Infostart / InfoRádió - Kiss Balázs (Pozsony)
2024. szeptember 26. 21:35
Azután, hogy Petr Fiala miniszterelnök kedden bejelentette, meneszteni kívánja a kabinetből Ivan Bartos kalózpárti kormányfőhelyettest és regionális fejlesztési minisztert, mert nem elégedett a munkájával, a Kalózpártnál "robbant a bomba". Bartos szerint Fiala megszegte a koalíciós szerződést, saját távozása ellenére ugyanakkor azt szeretné, ha a jelenlegi kormány folytatná a munkát.

Petr Fiala cseh miniszterelnök nem volt megelégedve helyettese, Ivan Bartos munkájával, aki a regionális fejlesztési minisztériumot is vezette, ezért kedden visszahívta őt funkciójából. Fiala váratlan bejelentése felháborodást váltott ki Bartoš pártja, a Kalózpárt körében, amely hétfőig dönt arról, hogy kilépjen-e vagy maradjon a kormányban.

Petr Fiala viszont már most arra készül, hogy nélkülük fogja tovább kormányozni az országot.

„Ivan Bartos nekem azt mondta, hogy a Kalózok kilépnek a kabinetből” – jelentette ki a miniszterelnök. A kormánykoalíció képviselőinek száma a 200 tagú parlamenti alsóházban ezzel 108-ról 104-re csökkenne.

A távozó Bartos helyét ideiglenesen a KDU-CSL pártkoalíció által jelölt munka- és szociálisügyi miniszter, Marián Jurecka veszi át.

Továbbra is kérdéses azonban a Kalózpárt másik miniszterének, Jan Lipavsky külügyminiszternek a sorsa, aki közölte, lemond tisztségéről, ha pártja úgy dönt, hogy kilép az öttagú kormánykoalícióból. Petr Fiala viszont a cseh diplomácia vezetőjének munkájával elégedett, és nem kívánja a távozását. „Még nem volt alkalmam Lipavsky miniszter úrral személyesen elbeszélgetni, de a következő napokban erre is sort kerítünk” – mondta a cseh kormányfő, hozzátéve, hogy Lipavskyt nagyon jó külügyminiszternek tartja, akiben megbízik.

A funkciójából visszahívott Ivan Bartos a koalíciós szerződés megszegésével vádolta meg Petr Fialát, ugyanakkor hozzátette, hogy a Kalózpárt távozása ellenére azt szeretné, ha a jelenlegi kormány folytatná a munkát.

Semmiképp sem akarja, hogy előrehozott választások legyenek Csehországban, melyek során Andrej Babis visszatérne a hatalomba.

Petr Fiala megjegyezte, nem fog reagálni azokra a „hazugságokra és rágalmakra”, amelyek szerinte kedd óta érkeznek a Kalózoktól, mert nem akarja tovább szítani a hangulatot. „Megértem, hogy különböző politikai nézeteink vannak, és bizonyos pillanatokban politikai riválisok vagyunk, de egy dolog elfogadhatatlan a számomra, hogy hazugságokat mondjanak és rágalmakat terjesszenek. Ezt a politikát nem fogom csinálni” – kommentálta a miniszterelnök Ivan Bartos szavait.

Petr Fiala szerint koalíciós tárgyalásokra és további lépésekre kell sort keríteni, de ezek attól függnek, hogy a Kalózok mikor távoznak ténylegesen.

„Azt szeretném, ha hétfőre mindez véget érne, és onnantól kezdve minden világos lesz” – hangsúlyozta a cseh miniszterelnök. A jelenleg New Yorkban tartózkodó Petr Pavel államfő azt mondta, hogy hazatérése után találkozni kíván a kormányfővel és a koalíciós pártok vezetőivel, hogy személyesen tájékozódjon a kialakult helyzetről.

(A nyitóképen: Jan Lipavsky cseh külügyminiszter Budapesten a Külgazdasági és Külügyminisztériumban 2024. április 26-án.)


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Csehül áll a cseh kormány
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást