Nyitókép: Unsplash

Gyors fordulat jelzi az élesedő küzdelmet Kína és az Európai Unió között

Infostart / InfoRádió - Szvetnik Endre (London)
2024. szeptember 13. 10:36
A kínai elektromos autók elleni büntetővámok újragondolását akarja Spanyolország és Németország. A nyáron az EU átfogó vizsgálatot jelentett be a kínai autógyárak piactorzító állami dotációjáról. Amire a kínaiak ellenvámokkal fenyegettek.

Úgy tűnik, bejött Kínának a manőver, hogy az addig az elektromos autói ellen hangosan felszólaló Spanyolországot célzott büntetővámokkal sújtsa. Pedro Sanchez kormányfő a kínai EV-gyártók ellen tervezett EU-s büntetővámok „újragondolására” szólított fel. Sanchez erről pekingi útján beszélt, ahol találkozott Hszi Csin-ping elnökkel.

„Nyersnek és őszintének kell lennem: újra kell gondolnunk, mindnyájunknak, nemcsak a tagállamoknak, de az Európai Bizottságnak is” – mondta. „Nem kell újabb háború, ez esetben kereskedelmi” – tette hozzá, amikor megkérdezték, hogyan fog országa szavazni a kérdésben az Európai Tanács e havi ülésén.

A kínaiak júniusban célzott lépéssel vizsgálatot jelentettek be az uniós húsimportra – mondván, hogy túlkapacitás alakult ki az európai termékekből.

A lépés úgy volt kalibrálva, hogy annak fő célpontja épp Spanyolország, Kína legnagyobb európai húsbeszállítója lett.

A spanyolok bár júliusban még a kínaiak elleni büntetővámokra szavaztak, gyorsan behúzták a kéziféket és elkezdtek arról beszélni, hogy kompromisszumra törekszenek. Most Sanchez miniszterelnök azt mondta, hogy „fair kereskedelmet” szeretne Kínával.

Az Ursula von der Leyen EU Bizottsági elnök által a kínai elektromoskocsi-gyártók ellen bejelentett vizsgálat 38 százalékos büntetővám kivetésével fenyegetett, mivel a kínai gyártók olcsóbban termelnek és alá tudnak vágni az európai autógyáraknak.

A kép azonban összetettebb. Például a megszorult és most gyárbezárásokat bejelentő Volkswagen félti a kínai piacot és az ottani gyárait, ezért nem akar konfrontációt.

Szeptemberben – minősített többséggel - már kötelező érvényű döntésről kell szavaznia az EU tagállamoknak. Igen esetén öt évre büntetővámot vetnek ki a kínai elektromos kocsikra.

Közben Németország már az első szavazáson is tartózkodott. Olaf Scholz kancellár a büntetővámok bírálója, üdvözölte Sanchez pálfordulását, mondván: „ezúttal egy irányba tartunk”. Megjegyzése előtt német diplomaták már jelezték: Berlin továbbra is tartózkodni fog a szavazáson, mivel vita van a kormányon belül (a külügyek és gazdasági tárca főnöke például támogatta a Kína elleni vámokat).

Sanchez pedig már azt mondja, hogy „hidakat kell építeni az EU és Kína közt – miközben a kereskedelemért felelős kínai kormányfőhelyettes, Vej Li Brüsszelben tárgyalt.

Sanchezt azt is motiválhatta, hogy egy kínai céggel szerződést kötöttek, amely egymilliárd dolláros beruházással hidrogénelőállító üzemet építhet Spanyolországban.