Nyitókép: Antonio Guillem/Getty Images

Országos tilalmat tervez a szlovák kormány, ami elhozhatja „a gyerekek forradalmát”

Infostart / InfoRádió - Kiss Balázs (Pozsony)
2024. augusztus 23. 08:12
A gyerekek lelki egészsége érdekében a szlovák oktatási minisztérium betiltja a mobiltelefonok használatát az általános iskolákban. Robert Fico miniszterelnök azt mondta, az intézkedés „a gyerekek forradalmát” fogja előidézni. A kormányfő szerint azonban a diákoknak nincs okuk arra, hogy mobiltelefont használjanak az iskolában.

Tomás Drucker szlovák oktatási miniszter idén áprilisban arról beszélt, hogy az OECD kutatása szerint a mobiltelefonok szabályozatlan használata rontja a koncentrációt az osztályteremben, és negatív hatással van a teljesítményre. „A gyerekek fokozott idegességtől szenvednek, ami befolyásolhatja a tanulási képességüket” – fogalmazott akkor a tárcavezető, aki a mobiltelefonokra vonatkozó tilalom bevezetésénél brit ajánlásokból inspirálódott.

A tárca elképzelései szerint januártól az általános iskolák alsó tagozatos tanulóinak, az 1. osztálytól a 3. osztályig teljesen betiltanák a mobiltelefonok használatát a tanórákon, az órák közötti szünetekben és az iskola területén. A 4., illetve a 6. évfolyamok kivételt kapnak a tilalom alól, ha azt az állami pedagógiai program megköveteli, vagy ha a pedagógus így dönt az oktatás érdekében. Kivételt kapnának a speciális igényű diákok is, a rájuk vonatkozó feltételeket a minisztérium rendeletben szabályozza majd.

Tomás Drucker a mobilok betiltásáról szóló tervét akkor jelentette be, amikor Robert Fico kormányfő a héten meglátogatta őt az oktatási minisztériumban. „A miniszter guillotine alá helyezi a fejét” – így reagált Robert Fico a bejelentésre, majd hozzátette, hogy az intézkedés „a gyerekek forradalmát” fogja előidézni. A kormányfő szerint azonban a diákoknak nincs okuk arra, hogy mobiltelefont használjanak az iskolában.

Sona Puterková, a Szlovák Pedagóguskamara képviselője elmondta, hogy a mobiltelefonok korlátozását még alaposan meg kell fontolni, hiszen az idősebb diákok számára ezek oktatási eszközként vagy információforrásként is szolgálhatnak. Sok iskolának ugyanis nincs olyan technikai felszereltsége, amely pótolná a mobiltelefonokat. Puterková azonban pozitívan értékeli, hogy az oktatási minisztérium foglalkozik a mobiltelefonok betiltásának és korlátozásának kérdésével.

A Szlovákiai Általános Iskolák Szövetségének elnöke hasonlóképpen hangsúlyozta: tudni kell, milyen információs és kommunikációs technológiákat fognak biztosítani az iskolák számára, ha a mobiltelefonokat teljesen betiltják. Eva Horníková szerint a mobileszközök a tanulók életének normális részét képezik, ezért az oktatás eszközei.

Az oktatási minisztérium 2025. január 1-jétől tervezi bevezetni a mobilok tilalmát, de a legtöbb szlovákiai általános iskola házirendje már most is átfogóan tiltja, illetve szabályozza a mobiltelefonok iskolai használatát. Igaz, nem teljesen abban a formában, ahogyan azt a szaktárca a jövő év elejétől szeretné bevezetni.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Betiltják a mobilokat a szlovákiai általános iskolákban
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást