Nyitókép: Elmar Gubisch/Getty Images

Furcsán viselkedett a szemtanúk szerint a londoni késelő

Infostart / InfoRádió - Szvetnik Endre (London)
2024. augusztus 14. 16:51
Már a támadás előtt zavarodottnak tűnt az a román férfi, aki a brit főváros központjában megkéselt egy kislányt. Kiderült az is, hogy van egy négyéves gyermeke.

A helyi üzletek biztonsági őrei teperték a földre Ioan Pintarut – egy vélhetően hajléktalan, Londonban élő román állampolgárt. Szemtanúk szerint Pintaru sebesített meg hétfőn több késszúrással egy számára ismeretlen tizenegy éves kislányt. Először úgy tűnt, hogy az édesanyját is, de a rendőrség megerősítette, hogy a nő ruháján látott vér a lányáé volt.

Pintarut a My Local Bobby nevű magán biztonsági cég két embere, Youssouf és Darren, valamint Abdullah, a TWG teaszaküzlet őre szorították a földre és tartották ott, amíg néhány perccel később megérkeztek a rendőrök. Az eset a központi Leicester Square-en történt.

Pintaru a járókelők szerint a kislányt szemelte ki, akit a M&M store nevű édesség és szuvenírbolt előtt nyolcszor is arcon és nyakon szúrt. Kedden gyilkossági kísérlet miatt vádat emeltek ellene. A bíróságon kiderült, hogy Pinataru nem rendelkezik állandó lakhellyel. Az is ismertté vált, hogy van egy négyéves gyereke, aki Manchesterben él.

Kórházi források szerint a kislány sebesülései bár súlyosak, nem életveszélyesek. Viszont plasztikai műtétre lesz szüksége az életére súlyosan kiható, véletlenszerűnek tűnő támadás után.

Christina Jessah helyettes rendőrkapitány azt mondta, hogy „ez egy borzalmas incidens volt, együttérzünk az áldozatokkal és családjukkal... szeretnék köszönetet mondani a járókelőknek és a helyi üzletek dolgozóinak, akik bátran közbeléptek. Kockázatnak tették ki magukat, de London legjobb arcát is megmutatták”.

Az egyik turistabuszos cég menedzsere azt mondta, hogy már egy órával korábban feltűnt neki a támadó, aki szerinte mentálisan zavarodottan viselkedett – „mintha hajléktalan lett volna” – mondta. A férfi a helyszínen „lődörgött és magában beszélt... mivel már régóta dolgozom itt, ismerem a környékbeli hajléktalanokat. De őt most láttam először” – mondta Abu Tauhid.

Később felvételek jelentek meg arról, hogy egy a rendőrök megbilincselnek egy fiatal, tetovált fehér férfit, aki Abbey Road feliratú fekete pólót viselt.

Az eset mindössze pár héttel azután történt, hogy ruandai származású de brit tinédzser halálra késelt három kislányt. Ennek nyomán több napon át migránsellenes és szélsőjobboldali tüntetők randalíroztak több brit városban, aminek kapcsán rengeteg embert letartóztattak, többüket gyors eljárásban elítélték.

A tüntetéseket ellentüntetések kísérték, ahol viszont szélsőbalos tiltakozók is megjelentek.

(A címlapkép illusztráció.)


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Zavarodottan viselkedett a londoni késelő
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást