Nyitókép: MTI/EPA/CNN Photos/Will Lanzoni

"Leputyinozta" Zelenszkijt Joe Biden - hatalmas baki az elnöktől

Infostart / InfoRádió - Szvetnik Endre (London)
2024. július 12. 07:14
Fel lehet-e ebből állni? – kérdezik az amerikai elnök bírálói az eddig legkínosabb Biden-baki után. Az amerikai elnök a NATO-csúcs végén Putyin elnökként mutatta be Zelenszkij ukrán elnököt. Utána egy hosszú sajtótájékoztatón bizonygatta, hogy képes ellátni a hivatalt.

„És most, átadom a szót Ukrajna elnökének, aki nemcsak bátor, de eltökélt. Hölgyeim és uraim, Putyin elnök!”

Hogy kicsoda? „Putyin elnök! Le fogja győzni Putyint, Zelenszkij elnök!” – pontosított Joe Biden, miközben a mögötte álló vezetők illedelmesen tapsoltak. Az eddigi legnagyobb baki – amit Biden bírálói kongnitív leépülése számlájára írnak – a washingtoni NATO-csúcs végén hangzott el.

Az elnök azzal próbálta kivágni magát, hogy: „annyira arra figyelek, hogy legyőzzük” Putyint... és jött egy nehezen kivehető rész, valami olyasminek hangzóval, hogy „aggódni kell érte”.

A pulpitusra lépő Zelenszkij válasza az volt, hogy „én jobb vagyok Putyinnál”. „Maga sokkal jobb” – riposztozott Biden, amire néhányan elnevették magukat. Az este második következő bakija pedig azon a sajtótájékoztatón hangzott el, amelynek célja az volt, hogy eloszlassa a Biden mentális képességeit övező kétségeket. Az elnök ittv„Trump alelnökként” említette helyettesét, Kamala Harrist.

Ennek nyomán egyre több vezető demokrata politikus sürgeti, hogy szálljon ki a választási versenyből.

Egyikük Jim Himes, a Kongresszusi Hírszerzési Bizottság tagja, aki már a sajtótájékoztató végén azt mondta: félre kell állni egy fiatalabb utód javára.

„Az elnöknek védenie kell örökségét, nem ő a legerősebb jelölt Donald Trumppal szemben, tegye első helyre az országot” – mondta.

„Magas a tét, vesztésre állunk” – érvelt Biden távozása mellett Scott Peters, kaliforniai képviselő. Eric Sorensen, Illinois állam egyik demokrata képviselője szerint pedig olyan vezető kell, „aki szembe tud szállni a demokráciára leselkedő veszélyekkel”.

A talán legfájdalmasabb észrevétel azonban nem politikustól, hanem George Clooney hollywoodi sztártól érkezett. Clooney azt mondta: Biden ugyanúgy remegett egy júniusi adomány-gyűjtő gálán, mint a Trumppal folytatott tévévitában.

„Ezzel az elnökkel nem fogunk nyerni novemberben” – írta a sztár a New York Timesban. Ugyanezen a esten lehetett látni, hogy Biden volt főnöke, a karjánál fogva próbálta lesegíteni a szinpadról.

Az is kiderült, hogy Clooney jelezte Obamának, hogy be akar avatkozni a kampányba és az is, hogy emiatt a Biden-táborban egyesek úgy látják, hogy Obama a kulisszák mögött szervezkedik.

A csúcs utáni, „mindent eldöntőnek” nevezett sajtótájékoztatón Biden jóval összeszedettebb volt és elutasította a bírálatokat.

„Nincs arra utaló jel, hogy lelassultam volna” és: „Maga látott ennél sikeresebb konferenciát?” – kérdezett vissza a NATO-csúcsra utalva az őt faggató egyik riporternek. Hogy ne legyen kétség: közölte, ő a legjobb jelölt Donald Trumppal szemben.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Biden újabb brutális bakija ellenére is kitart
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást