Nyitókép: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher

Orbán Viktor két V4-ország EP-eredményeit is bizakodva várhatja

Infostart / InfoRádió - Kiss Balázs (Pozsony)
2024. június 5. 12:25
Szlovákiában Robert Fico, Csehországban Andrej Babiš pártja lehet a befutó a hét végi EP-választás előtti legfrissebb közvélemény-kutatások szerint. A Median ügynökség felmérése alapján a Magyar Szövetség nem ugraná meg az bejutáshoz szükséges ötszázalékos küszöböt, így ismét brüsszeli képviselet nélkül maradhat a felvidéki magyarság.

Szlovákiában a Robert Fico miniszterelnök által irányított Smer pártnak a legmagasabb a támogatottsága a közelgő EP-választás előtt, 22,5 százalékos. A május 21. és 27. között 1006 megkérdezett bevonásával készített felmérés szerint második az ellenzéki Progresszív Szlovákia 20,6 százalékos támogatottsággal, harmadik pedig a kormánykoalíció második legerősebb pártja, a Hlas 14 százalékkal. A Median közvéleménykutató-ügynökség felmérése szerint bejutna az Európai Parlamentbe a Republika, a Kereszténydemokrata Mozgalom és a Slovensko-Za ľudí pártkoalíció. E három párt 10 százalék allati eredményre számíthat.

Az egyedüli magyar párt,

a Magyar Szövetség a voksok 3,3 százalékát szerezné meg a Medián szerint, ami azt jelenti, hogy a felvidéki magyarságnak ezúttal sem sikerülne képviselőt juttatni Brüsszelbe.

A Magyar Szövetség programjában megjelenik több, az Európai Unióval, a parlamenttel és a bizottsággal kapcsolatos kritikus elem, az ideológiai témák eluralkodását, a migrációhoz való európai hozzáállást a párt éppúgy kritizálja, mint az uniós zöld politikát. Az uniós tagságot ugyanakkor nem vonja kétségbe.

A szlovákiai választópolgárok 44 százaléka válaszolta, hogy biztosan elmegy szavazni, további 15 százalékuk valószínűleg részt vesz a választáson. A biztosan távol maradók aránya 20 százalék, további 21 százaléknyian nem zárták ki teljesen a részvételt. A biztos résztvevők több mint fele mondta, hogy már elhatározta, kire szavaz, és ezen nem változtat.

A Strasbourgban és Brüsszelben ülésező Európai Parlamentnek összesen 720 képviselője lesz, Szlovákia az öt évvel korábbinál eggyel több, 15 képviselőt delegál a testületbe. A választópolgároknak egy pártlistát kell kiválasztaniuk, és azon legfeljebb két jelölt sorszámát kell bekarikázni. Szlovákiában a választás egynapos, a szavazóhelyiségek június 8-án, szombaton reggel héttől este tíz óráig lesznek nyitva, de az eredményeket – mint ahogy minden uniós tagállamban – csak vasárnap este közlik.

Csehországban az EP-választás kétnapos.

Pénteken és szombaton is az urnákhoz járulhatnak a választópolgárok. Négy közvélemény-kutató intézet országos felméréseinek összesített eredménye szerint hat vagy hét párt, illetve koalíció szerezhet európai mandátumokat. Várhatóan az ellenzéki ANO nyeri a választást. Az Andrej Babiš volt miniszterelnök által vezetett mozgalom a szavazatok 26-27 százalékát szerezheti meg, ami legalább az eddigi 6 mandátum megvédését jelentené. A második helyre a Spolu koalíciót várják 20-22 százalékkal, ami 5 mandátumra lenne elegendő. A három jobboldali párt öt éve, amikor még külön-külön indultak, összesen 7 mandátumot szerzett. Csehországnak az Európai Parlamentben 21 képviselői helye van.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Orbán Viktor két V4-ország EP-eredményeit is bizakodva várhatja
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást