Nyitókép: Jeff J Mitchell/Getty Images

London leállítja a woke-megnyilvánulásokat a közalkalmazottak körében

Infostart / InfoRádió - Szvetnik Endre (London)
2024. május 15. 13:45
Elege lett a brit kormánynak az úgynevezett woke-ideológiából, amelyet most határozottabb lépésekkel akar kordában tartani. Ezt jelentette be Rishi Sunak kormányfő „józan ész államtitkára”.

Az önkormányzati választási kudarc miatt a pártjától utolsó utáni esélyt kapó miniszterelnök, Rishi Sunak kemény intézkedésekkel akarja visszaszerezni a konzervatív szavazók támogatását. Eme politika részeként is lehet értékelni, amit most Esther McVey – a kormány „józan ész államtitkára” bejelentett:

leállítják a közalkalmazottak körében a woke-ideológia térhódítását.

Vagyis azt, hogy a munkaadók és a munkavállalók idejük egy részét identitáspolitikai megnyilvánulásokkal töltsék. McVey nem mondta ki nyíltan, de a gyakorlatban betiltja a szivárványos (azaz LMBT+) belépőkártyákat és egyéb identitásjelvényeket, valamint a HR-osztályokon nagy befolyásra szert tett külső kampányszervezetekkel való együttműködést.

Az egyik ilyen a Stonewall, amely tanúsítványokat ad ki arról, hogy egy-egy munkaadó mennyire inkluzív, mennyire foganatosít mindenkit – értsd a transzneműeket is – befogadó korporatív irányelveket a munkahelyeken. A brit álláskeresőknek már szinte mindig kérdőíveket kell kitölteni nemi, vallási, etnikai hovatartozásukról és az általuk preferált, nemüket jelző névmásról.

Ama jelöltek számára, akiknek ez a szívügyük, létezik olyan weboldal is, ahol először nem a munkakör, hanem a különböző progresszív politikák alapján szűrhetik ki a kívánatos munkaadót, és csak ezután jön a konkrét állás szemrevételezése. Ezekből az derül ki, hogy egyes alkalmazók szabályos diverzitásosztályokat tartanak fenn, amelyek nagy mennyiségben gyártják az ilyen – a vállalkozás tevékenységéhez nem kötődő – tartalmakat.

Az angol nyelvű, de a nyugati világban is dúló úgynevezett „kultúrháború” miatt a brit konzervatívok azt állítják, hogy egyes intézmények már baloldali előítéletekkel rendelkeznek. Példaként említik az egészségügyi szolgálatot, az NHS-t, amely adoptálta azt a máshol is bevezetett nyelvezetet, amely szerint „emberek” és nem lányok vagy nők menstruálnak.

McVey egy tory politikakutató központban elmondott beszédében úgy fogalmazott,

„a közalkalmazotti munka azt jelenti, hogy a bejáratnál hagyjuk a politikai nézeteinket. Nem csempészhetjük be őket a belépőkkel.”

A Stonewall civilszervezettel kapcsolatban – amely a brit kormányintézményeknek adott tanácsokat az inkluzivitás témájában – azt mondta: nem lesz több szerződés úgynevezett külsős diverzitáskiadásokra.

Ezzel párhuzamosan a brit oktatási miniszter is közölte: társadalmi vitát indít arról, hogy ne legyenek genderideológia-órák az iskolákban, és hogy a tanárok tegyék világossá, hogy ez egy vitatott elmélet és hogy érvényes nézet az is, hogy csak két nem létezik.

Bárminemű felvilágosító tananyagot hozzáférhetővé kell tenni a szülők számára, akik arra panaszkodtak, hogy gyerekeiket túl korán szembesítik a szexualitással, amikor arra bátorítják őket: gondolkozzanak el, milyen genderhez tartoznak.

(Címlapképünkön: 2019. július 25. Esther McVey elhagyja a Downing Street 10-et, az Egyesült Királyság kormányának székhelyét)


KAPCSOLÓDÓ HANG:
London leállítja a woke megnyilvánulásokat a közalkalmazottak körében
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást