Nyitókép: MTI/EPA/Cristobal Herrera

"NATO-inkompatibilis" kijelentést tett Donald Trump - válaszolt is rá a főtitkár

Infostart / InfoRádió - Szvetnik Endre (London)
2024. február 12. 08:33
Sokkolta a NATO vezetését Donald Trump, aki elnökként „bátorítaná Oroszországot, hogy támadja meg a védelemre keveset költő NATO-tagokat”. A NATO-főnök szerint a potenciális amerikai elnökjelölt európai és amerikai katonákból csinált célpontot.

Az újabb amerikai elnökségre pályázó Donald Trump, nem először mondott sokkolót a NATO-val kapcsolatban. Korábban Amerika kilépését vizionálta a szövetségből.

Most pedig azt, hogy számára nincs kőbe vésve a közös védelemről szóló 5. cikkely. Ha ő lenne az elnök – mondta –, akkor nem védene meg olyan országokat, amelyek a megköveteltnél kevesebbet költenek a védelemre, és

bátorítaná Oroszországot, hogy támadjon rájuk.

A Joe Biden által vezetett Fehér Ház

  • „felháborítónak” és
  • „zakkantnak” nevezte a megjegyzést.

Jens Stoltenberg NATO-főtitkár szerint bármely utalgatás arra, hogy a szövetségesek nem védik meg egymást, aláássa a biztonságot.

Donald Trump egy szombati, dél-karolinai nagygyűlésen állította azt, hogy a NATO csúcstalálkozóján keményen beszólt „egy nagy ország elnökének”. Az illető egy feltételezett helyzetet írt le, miszerint nem teljesítette védelmi kiadási kötelezettségeit a szövetségben, miközben Oroszország megtámadta.

„Én meg azt mondtam: te vagy a kötelességszegő? (...) Nem, nem védelek meg, sőt bátorítani fogom őket, hogy a fenébe, csináljanak, amit akarnak. Ki kell fizetned a számlát!”

Vlagyimir Putyin orosz elnök épp a múlt héten állította, hogy Moszkvának nem érdeke megtámadni olyan NATO-tagokat, mint Lengyelország vagy a balti államok, kivéve, ha ők támadnak először.

Viszont mások lennének az erőviszonyok, ha ezek az országok nem lennének a NATO kollektív védőernyője alatt.

A Biden-kormányzat szerint Trump ezzel „arra bátorít, hogy gyilkos rezsimek inváziókat indítsanak legközelebbi szövetségeseink ellen”. A Fehér Ház szóvivője hozzátette: a nyilatkozat „veszélyezteti az amerikai nemzetbiztonságot, a globális biztonságot és otthon a gazdaságot”.

Jens Stoltenberg, a NATO idén távozó főtitkára néhány hónapon belül másodszor volt kénytelen azzal nyugtatgatni a kedélyeket, hogy egy potenciális Trump-elnökség sem jelent majd a szövetségesektől való elfordulást.

„Arra számítok, bárki nyerje az elnökválasztást, az Egyesült Államok erős és elkötelezett NATO-szövetséges marad” – mondta vasárnap.

Viszont bírálta is Trumpot: „bármely olyan utalás, hogy a szövetségesek nem védik meg egymást, aláássa közös biztonságunkat és amerikai és európai katonák életét sodorja veszélybe”.

„Bármely támadásra egyesült és erős lesz a válasz”

– tette hozzá. Az, hogy melyik „nagy ország” vezetőjét oktatta ki Trump nem világos.

Thierry Breton, az EU francia belső piaci biztosa megjegyezte: be kell fektetni a különálló uniós védelembe. „Nem kockáztathatjuk a biztonságunkat négyévente az amerikai elnökválasztás miatt.” Szerinte gond van Trump emlékezetével: nem egy férfi elnöknek és nem egy ország, hanem az EU vezetőjének, Ursula von der Leyennek címezte a szavait 2020-ban.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Trump NATO-s szövege sokkolta a Fehér Házat és Európát is
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást