Nyitókép: MTI/EPA/Pool/Eric Thomas

Alec Baldwint emberöléssel vádolják – már megint

Infostart / InfoRádió - Szvetnik Endre (London)
2024. január 19. 21:46
Újra megvádolták Alec Baldwint gondatlanságból elkövetett emberöléssel. Ezt most egy új-mexikói vádesküdtszék tette meg, hónapokkal azután, hogy ejtették az ellene indított eredeti eljárást. Emlékezetes, a hollywoodi sztárt azért fogták perbe, mert a Rust (Rozsda) című film forgatásakor, kelléknek tűnő, de élesre töltött fegyverrel lelőtte a stáb egyik tagját.

Alig lélegezhetett fel a korábbi közkedvenc, újabban a Gáza-párti tüntetőkkel az utcán összevesző Alac Baldwin, egy új-mexikói vádesküdtszék pénteken ismét elővette vele szemben a gondatlanságból elkövetett emberölés vádját.

A vádemelés pontosan egy évvel azután történt, hogy bejelentették az ellene indított eredeti pert – írta a New York Times.

Ha Új-Mexikóban bűnösnek találják és elítélik, akkor, akár 18 hónap börtönre is számíthat.

„Várjuk a bírósági tárgyalást” – írták egy pénteki közleményben Baldwin ügyvédei.

BURBANK, Kalifornia - 2021. október 24: Gyertyás virrasztást tartanak az IATSE szakszervezetnél, a kaliforniai Burbankben, 2021. október 24-én, Halyna Hutchins operatőr elmlékére, akit három nappal korábban, egy halálos balesetben lőtt le Alec Baldwin a "Rozsda" című film forgatásán a Bonanza Creek Ranchon, Santa Fe mellett, Új-Mexikóban. A balesetben a film rendezője, Joel Souza is megsérült. (Myung J. Chun / Los Angeles Times via Getty Images)

Ki húzta meg a ravaszt?

A színész – a Rozsda című western főszereplőjeként és producereként – azt állította, hogy nem ő volt a felelős a filmes, Halyna Hutchins haláláért, mivel

„azt mondták neki, hogy a fegyverben nem volt éles lőszer, és hogy a forgatáson egyáltalán nem lett volna szabad éles lőszert használni”.

Azt is állította, hogy nem ő húzta meg a ravaszt, amikor a fegyver elsült, bár az ügyészség által megrendelt törvényszéki jelentés megállapította, hogy a fegyver elsütéséhez meg kellett húznia a ravaszt, ami hozzájárult ahhoz, hogy a büntetőeljárás újraindításáról döntöttek.

A sztár már több hónapja azzal élt együtt, hogy ismét vádat emelnek ellene, de nem tudta távol tartani magát a nyilvánosságtól.

Santa Fe, 2021. október 22. A KOAT 7 News által közreadott videofelvételről készített képen halálos baleset helyszíne 2021. október 21-én, miután Alec Baldwin amerikai színész egy kellékfegyverrel agyonlőtte a vezetőoperatőrt, a rendezőt pedig megsebesítette az új-mexikói Santa Fe közelében, a Bonanza Creek ranchon tartott filmforgatáson. A westernfilmnek a színész főszereplője és producere volt. MTI/AP/KOAT 7 News

A 65 éves Baldwin – miközben az ügyészek arra készültek, hogy az esküdtszék elé terjesszék ügyet – váratlanul megjelent a közkedvelt szatirikus tévéműsorban, a Saturday Night Live-ban. (Itt arról vált híressé a Demokrata beállítottságú színész, hogy rendszeresen kigúnyolta Donald Trump volt elnököt. Ezért rosszakarói elkezdték terjeszteni, hogy megcsalta a feleségét a lelőtt operatőrrel, akinek a halála így nem biztos, hogy véletlen volt).

Emellett a címlapokra került egy palesztinbarát tüntetésen egy tiltakozóval folytatott heves szóváltása után, és gyakran posztolt az Instagramon a politikáról és a családjáról.

Azért nem fenékig tejfel az élete

De – mint a New York Times megjegyzi – vannak arra utaló jelek, hogy Baldwinnek, aki a bírósági beadványban azt mondta, hogy az ügy miatt nehezebben kap színészi munkát, pénzügyi nehézségekkel kell szembenéznie.

Nemrég 19 millió dollárért árverésre bocsátotta 900 négyzetméteres otthonát, ami megjelent egy ingatlanhirdetésben.

A 12 fős vádesküdtszék (az amerikai jogban ez egy olyan, közpolgárokból álló testület, amely dönthet arról, hogy vádat emeljenek-e valaki ellen) csütörtökön ült össze az új-mexikói Santa Fében.

A vádirat két különböző pontban vádolja gondatlanságból elkövetett emberöléssel Baldwint, de csak az egyikért lehet elítélni. A súlyosabb, bűncselekménynek minősülő vádpont „mások biztonságának teljes figyelmen kívül hagyásával” vádolja, míg a másik a lőfegyver gondatlan használatával.

Felelősség azért, ami a helyszínen található

Amikor 2023 januárjában vádat emeltek ellene, azzal érveltek, hogy mind színészként, mind a film producereként felelőssége volt abban, hogy a fegyverben ne legyenek éles lövedékek.

Ezt viszont a filmipar több dolgozója és színészek is vitatták.

„Valaki éles lőszert töltött egy pisztolyba, pedig nem is lett volna szabad a helyszínen lennie. Valaki felelős azért, ami történt, nem tudom megmondani, ki az, de azt tudom, hogy nem én”

– mondta Baldwin egy néhány héttel a tragédia után egy interjúban.