Nyitókép: Uma Shankar sharma/Getty Images

Egy omikron szupervariáns miatt szegeződnek a szemek az USA-ra

Infostart / InfoRádió - Szvetnik Endre (London)
2023. január 3. 08:36
A koronavírus új, úgynevezett “szupervariánsa” terjed az Egyesült Államokban, miközben több ország – köztük Nagy-Britannia – is korlátozza a Kínából érkező utasok belépését.

Az Amerikai Járványügyi Központ becslése az, hogy az XBB15 kódnevű, omikron „szupervariáns” felelős a szilveszter előtti hét amerikai koronavírus-fertőzéseinek 40 százalékáért. Az előző héten az új vírustörzs még csak 20 százalékkal „vette ki részét” a fertőzésekből.

Szakértők megjegyzik, hogy még nem tudnak eleget a törzsről. Egy részük azonban attól tart, hogy eredményesen játssza ki a védőoltások vagy korábbi fertőzések nyomán megjelent antitesteket.

„Az XBB15 jobban terjedhet, mint más variánsok, de azt nem tudjuk, hogy súlyosabb betegséget okoz-e... szorosan figyelemmel követjük, hogy lássuk, hogyan szállnak szembe vele vakcináink és kezeléseink” – közölte a befolyásos amerikai járványügyi központ (CDC).

Az Egészségügyi Világszervezet az újévben – három évvel a világjárvány elismerése után – készült deklarálni, hogy véget ért a koronavírus-pandémia. Legalábbis december közepén még ebben reménykedett Tedrosz Adhanom Gebrejeszusz. A szervezet főtitkára akkor megjegyezte: az emberiség 2 ezer milliárd dollárt költ háborúkra és elmondta, hogy nagybátyját a sajtóesemény előtt ölték meg az eritreai csapatok a forrongó, etiópiai Tigray-régióban. A Covidról szólva viszont hozzátette: egy évvel ezelőtt heti 50 ezer ember halt meg a fertőzés nyomán, míg december közepén kevesebb, mint 10 ezer.

Most, hogy a példátlan tiltakozások után Kína feloldotta az utóbbi évek legdrákóibb karanténszabályait, felmerült, hogy újabb hullám jöhet.

Eric Feigl-Ding amerikai járványügyi szakértő a Twitteren nem épp udvariasan azt írta, hogy az Amerikai Járványügyi Központ „királyi baklövést” követett el, mert „nem jelezte előre”, hogy megugranak a szupervariáns-fertőzések.

„A kórházba kerültek száma már a tavaly téli őrült omikron-szintet súrolja” – írta. Szerinte az adatok ráadásul hiányosak és így rosszabb is lehet a valós helyzet.

„Nem kongatjuk eléggé a vészharangot a hullám miatt” – tette hozzá, azt állítva, hogy az amerikai szennyvíz-mintákban magasabb a SARS-CoV-2 vírus aránya, mint 2020 tavaszán.