Nyitókép: Turkish Defence Ministry / Handout/Anadolu Agency via Getty Images

Békülés: török, izraeli két jó barát

Infostart / InfoRádió - Szvetnik Endre (London)
2022. szeptember 8. 05:00
Egy évtized óta első ízben török hadihajó kötött ki Izraelben. A szomszédok közeledését hosszú időre a palesztin kérdés miatt fellángolt kemény vitájuk akasztotta meg. Most egy NATO-manőverben részt vevő török fregatt érkezett Haifába.

A Kemalreis nevű török hajó, amit egy amerikai romboló kísér, engedélyt kért arra, hogy a legénység partra léphessen a haifai kikötőben. Egy évtizede ez az első ilyen látogatás, amit az tett lehetővé, hogy Izrael és Törökország felújította a kapcsolatait.

A török és a rakétákat hordozó amerikai romboló több napon át Izraelben marad. Az izraeliek azt mondták, hogy a kikötés része a NATO-val való együttműködésüknek, bár az izraeli hadsereg nem tervez most közös gyakorlatokat a vendégekkel.

A vizit azért is figyelemre méltó, mert a török flotta egyik legmodernebb hajója érkezett a szomszédos országba. A török tengerészeknek – mivel nincs náluk útlevél – végül nem engedték a partra lépést, szemben az amerikaiakkal, akikre ilyen szempontból kivétel vonatkozik Izraelben.

Izrael és Törökország augusztusban állapodott meg a teljes körű diplomáciai viszony helyreállításáról, azt követően, hogy az elmúlt évben már elkezdtek közeledni egymáshoz. A korábbi jó viszony 2010-ben mérgesedett el, amikor izraeli tengerészgyalogosok landoltak egy palesztinoknak segélyt szállító hajókonvojon, ami megpróbálta áttörni a Gáza tengerpartját elzáró izraeli–egyiptomi blokádot. Az incidensben tíz török állampolgárt megöltek. Izraelt ezek után az dühítette, hogy a Nyugaton terrorszervezetnek tartott és Gázát irányító palesztin Hamász jelen lehet Törökországban.

A szomszédok közötti enyhülésnek az energiaágazatban történő potenciális együttműködés adott lökést, és mint a Reuters megjegyzi,

hamarosan nagyköveteket küldhetnek egymáshoz.

A törököket az is motiválhatta, hogy a feszültség éveiben Izraelnek jelentősen javult a kapcsolata a törökök számára rivális Görögországgal és Ciprussal.

Amit az izraeliek nyernek: számukra mindig is fontos volt a nem arab országokkal való kapcsolatok építése, továbbá a törökökkel való együttműködés lehetővé teszi majd számukra, hogy közelebbről figyeljék a zsidó állam létezési jogát többször kétségbe vonó Irán tevékenységét. Abban is reménykednek, hogy az Isztambulban hivatalos képviselettel rendelkező és Törökországból akciókat szervező Hamászra tudnak így nyomást gyakorolni.

Továbbá a 2010-ben felfedezett izraeli gázlelőhelyeken kitermelt földgázt a leggazdaságosabban Törökországon keresztül lehetne eladni Európába – jegyezte meg a Külpolitikai Tanács nevű amerikai elemzőközpont.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Békülés: török, izraeli két jó barát
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást