Nyitókép: MTI/EPA/Jakub Gavlák

A Kuciak-gyilkosság vádlottjának elmeállapotára kíváncsi a bíróság

Infostart / InfoRádió - Kiss Balázs (Pozsony)
2020. február 8. 11:30
Márciusra napolta el a Speciális Büntetőbíróság a Ján Kuciak szlovák újságíró és menyasszonya, Martina Kušnírová meggyilkolásának ügyében folyó tárgyalást. Marian Kočnernek, a gyilkosság feltételezett megrendelőjének átfogó elemzésen kell részt vennie az elmeállapotáról. A szakvéleményt azért kéri a bíróság, mert életfogytiglan tartó börtönbüntetés kiszabását mérlegeli. 

A pszichológiai és pszichiátriai szakvéleményt a Bazini Specializált Büntetőbíróság szenátusa kéri, amelynek arról kell döntenie, bűnös-e a vállalkozó az oknyomozó újságíró és jegyese meggyilkolásában.

A vádlott hosszú ideje kivonja magát a pszichológiai vizsgálat alól, ezért a bíróság szenátusának elnöke figyelmeztette őt, hogy az elemzés nem hiányozhat a tárgyalásról. Ružena Szabová a szenátus elnöke felszólította Kočnert, nyújtsa be azoknak a pszichológiai és pszichiátriai szakértőknek a listáját, akikkel nem hajlandó együttműködni. A nyomozás során nem volt hajlandó megengedni, hogy Anton Heretik pszichológus megvizsgálja. Majd az ügyvédjével való egyeztetés után benyújtotta az intézmények jegyzékét. Daniel Lipšic, a Kuciak család jogi képviselője szerint azt a két intézetet jelölte meg, amelynek pszichiáter szakértője van.

A legutóbbi tárgyalási napon a rendőrség és az Europol szakértőit is meghallgatta a bíróság. A nyomozók elmagyarázták, hogyan nyerték ki Kočner és a többi vádlott kommunikációját a mobiltelefonjukból. A szenátus elnöke ekkor kizárta a nyilvánosságot a tárgyalásról.

"Ha a nyilvánosság megtudná, milyen módszerrel dolgoznak az Europol és a rendőrség emberei, az befolyásolhatná a súlyos bűncselekménnyel kapcsolatos nyomozást"

– fogalmazott Ružena Szabová.

Kočner telefonos üzenetváltásaiból arra is fény derült, hogy épp aznap hívta fel az egyik magángépeket üzemeltető céget egy délutáni horvátországi út miatt, amikor aztán jöttek érte a rendőrök. A vállalkozót már várta a jachtja a horvát tengerparton, de azóta rács mögött tölti a napjait.

Ján Kuciakot és menyasszonyát, Martina Kušnírovát 2018. február 21-én gyilkolták meg nagymácsédi házukban. A gyilkossági ügyben négyen állnak a bíróság előtt: Marian Kočner, Alena Zsuzsová, Szabó Tamás és Miroslav Marček.

A vád szerint Kočner rendelte meg a gyilkosságot, aki azért akart bosszút állni, mert Kuciak a gazdasági bűncselekményeiről cikkezett. Korábban beismerő vallomást tett Andruskó Zoltán, akit a kettős gyilkosság ügyében jogerősen elítéltek, miután vádalkut kötött az ügyésszel. Az egyik vádlott, Miroslav Marček beismerte, hogy ő hajtotta végre a gyilkosságot, ellene tovább folyik a büntetőper. Kočner, az állítólagos megrendelő, Zsuzsová az állítólagos közvetítő és Szabó Tamás, az egyik állítólagos tettes továbbra is tagadja bűnösségét.