Merkel a magyar kormánynak is üzent

Infostart
2017. augusztus 29. 17:19
Az immár hagyományossá vált nyári sajtókonferenciáján a német kancellár úgy vélte, fontos és helyes döntés volt 2015-ban a menekültek befogadása, de hangsúlyozta azt is, hogy a migránsproblémát csakis uniós szinten lehet megoldani. Angela Merkel szerint az Európai Unió még távolról sem végezte el a házi feladatát a menekültügyben, és rámutatott arra, hogy egyes uniós tagállamok nem hajlandók részt venni a migránsok méltányos elosztásában.

Angela Merkel további előrelépésnek nevezte a párizsi tárgyaláson született megállapodást, amelynek értelmében a jövőben szorosabbra fűzik az együttműködését a menekültkérdésben kiváltképpen érintett országokkal. A francia elnök kezdeményezésére rendezett párizsi tanácskozáson a kancelláron kívül részt vett a spanyol és az olasz kormányfő, valamint Niger, Csád és Líbia vezetője is.

Berlini sajtóértekezletén a kancellár kifejtette, az erőfeszítéseknek most arra kell irányulniuk, hogy Európán kívül állítsák meg a menekültáradatot. Hozzáfűzte azonban, hogy

az Európai Unió sem végezte el még házi feladatát,

mert késik a menekültekre vonatkozó dublini szerződés reformja, és egyes tagállamok továbbra is elzárkóznak az EU területére érkezett migránsok méltányos elosztása elől.

Kérdésre válaszolva Angela Merkel élesen elítélte az ankarai kormány jogtiprását, és példaként azokat a németeket idézte, akiket politikai okból tartanak fogva Törökországban, óvakodott azonban a török államfő, Erdogan nevének említésétől.

Kitért arra is, hogy a német gazdaság szempontjából igencsak fontos a gépjárműipar, és ezért szeptember 4-re találkozóra hívta a károsanyag-kibocsátás miatt leginkább érintett német városok polgármestereit, és célként jelölte meg a dízelmotorral működő gépkocsik kitiltásának elkerülését, amivel a fogyasztók érdekeit szeretnék védeni.

A kancellár kifogásolta az informatika terén tapasztalható lemaradásokat, és példaként felhozta, hogy a vidéki lakosság alig 35 százaléka férhet hozzá az internethez.

A szeptember 24-én esedékes országos választásra térve Angela Merkel hangsúlyozta, hogy alapos meggondolás után vállalta még egyszer a jelölést két kereszténypárt nevében a kancellári tisztségre. Tudósítók ezzel kapcsolatban emlékeztettek arra, hogy az elmúlt években Angela Merkel nyári sajtóértekezletét jóval korábban tartotta, és alighanem kampánytaktikai okokból választotta ezúttal a keddi napot a média és a választók tájékoztatására.